( ... - ... )
Rechtsgronden
Dit besluit is gebaseerd op:
- het decreet van 18 mei 2018 houdende de Vlaamse sociale bescherming, artikel 60, gewijzigd bij het decreet van 18 juni 2021, artikel 82, tweede lid, artikel 105, §2, artikel 145, §2, artikel 148, §2, artikel 150, §2, gewijzigd bij het decreet van 15 december 2019, en artikel 152, §2;
- het Woonzorgdecreet van 15 februari 2019, artikel 38, tweede lid.
Vormvereisten
De volgende vormvereisten zijn vervuld:
- De Inspectie van Financiën heeft advies gegeven op 3 maart 2022.
- De Raad van State heeft advies 71.299/1 gegeven op 2 mei 2022, met toepassing van artikel 84, §1, eerste lid, 2°, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973;
- De Vlaamse toezichtcommissie voor de verwerking van persoonsgegevens heeft advies nr. 2022/058 gegeven op 4 juli 2022.
Initiatiefnemer
Dit besluit wordt voorgesteld door de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.
Na beraadslaging,
DE VLAAMSE REGERING BESLUIT:
Artikel 1. ( 16/10/2022 - ... )
In dit hoofdstuk wordt verstaan onder agentschap: het intern verzelfstandigd agentschap met rechtspersoonlijkheid Agentschap voor Vlaamse Sociale Bescherming, opgericht conform artikel 9 van het decreet van 18 mei 2018 houdende de Vlaamse sociale bescherming.
Artikel 2. ( 16/10/2022 - ... )
Indicatiestellingen die uitgevoerd worden op basis van het decreet van 18 mei 2018 houdende de Vlaamse sociale bescherming of het Woonzorgdecreet van 15 februari 2019 aan de hand van de BelRAI screener, het Sociaal Supplement, de BelRAI Home Care en de BelRAI LTCF, kunnen in het kader van de voormelde decreten alleen in aanmerking worden genomen als daarbij het Vlaams IT-platform BelRAI of een andere digitale applicatie wordt gebruikt die voldoet aan de functionele en technische vereisten en de vereisten van betrouwbaarheid en veiligheid die de minister bepaalt na advies van een groep van onafhankelijke experten.
Het gebruik van het Vlaams IT-platform BelRAI of een op grond van dit besluit geattesteerde digitale applicatie vermeld in het eerste lid vormt voor de woonzorgvoorzieningen uit artikel 2, §1,19° van het Woonzorgdecreet van 15 februari 2019 een erkenningsvoorwaarde conform artikel 38, tweede lid, van hetzelfde decreet.
In dit artikel wordt verstaan onder indicatiestelling: de evaluatie van de zorgbehoefte van de gebruiker om de zorgdoelstellingen of financiering te bepalen overeenkomstig artikel 2,17° van het decreet van 18 mei 2018 houdende de Vlaamse sociale bescherming.
Artikel 3. ( 16/10/2022 - ... )
Het agentschap staat in voor de attestering van de digitale applicaties die voldoen aan de voorwaarden, vermeld in artikel 2, conform de procedure, vermeld in artikel 4.
Er wordt een groep van onafhankelijke experten als vermeld in artikel 2, samengesteld. De experten worden aangewezen door het agentschap in overleg met de betrokken beroepsorganisaties. De minister kan nadere regels bepalen over de samenstelling en de werking van de groep van onafhankelijke experten.
Artikel 4. ( 16/10/2022 - ... )
§ 1. De softwareontwikkelaars dienen de aanvragen tot attestering als vermeld in artikel 3, eerste lid, in bij het agentschap.
De gedagtekende en ondertekende aanvraag wordt ingediend met een formulier waarvan het agentschap het model vaststelt.
Het formulier, vermeld in het tweede lid, bevat al de volgende gegevens:
1° de identificatiegegevens van de aanvrager;
2° de beschrijving van de maatregelen voor gegevensbescherming en informatieveiligheid;
3° de beschrijving van de architecturale structuur van het pakket;
4° de technische specificaties die toelaten de mogelijkheid tot koppeling met het Vlaams IT-platform BelRAI te beoordelen.
§2. Het agentschap beoordeelt de aanvraag tot attestering, vermeld in paragraaf 1, en beslist tot de goedkeuring of weigering van de organisatie van het attesteringstraject. Het agentschap kan aan de groep van onafhankelijke experten, vermeld in artikel 3, tweede lid, advies vragen over de aanvraag.
Het agentschap deelt zijn beslissing tot goedkeuring of weigering van de organisatie van het attesteringstraject mee uiterlijk binnen dertig dagen na de dag waarop het de aanvraag tot attestering, vermeld in paragraaf 1, heeft ontvangen.
§3. Bij wijzigingen aan een van de elementen, vermeld in paragraaf 1, derde lid, na de beslissing tot goedkeuring van de organisatie van het attesteringstraject, vervalt die beslissing tot goedkeuring van rechtswege en dient de softwareontwikkelaar in kwestie een nieuwe aanvraag tot attestering in.
§4. Na de goedkeuring van de organisatie van het attesteringstraject, kan de softwareontwikkelaar in kwestie bij het agentschap een verzoek indienen tot de organisatie van testen.
De groep van onafhankelijke experten, vermeld in artikel 3, tweede lid, organiseert binnen negentig dagen na de dag waarop het agentschap het verzoek, vermeld in het eerste lid, heeft ontvangen, testen waarbij wordt nagegaan of de digitale applicatie waarvoor de attestering is aangevraagd, voldoet aan de voorwaarden, vermeld in artikel 2, en stelt een testrapport op.
De minister kan nadere regels bepalen over de organisatie van de testen, vermeld in het tweede lid.
§5. De groep van onafhankelijke experten, vermeld in artikel 3, tweede lid, bezorgt het testrapport, vermeld in paragraaf 4, tweede lid, samen met een overeenstemmend advies aan het agentschap binnen honderdtwintig dagen na de dag waarop het agentschap het verzoek tot de organisatie van testen conform paragraaf 4, eerste lid, heeft ontvangen.
Het agentschap attesteert de digitale applicatie of weigert de attestering van de digitale applicatie en brengt de aanvrager op de hoogte van die beslissing binnen vijftien dagen na de dag waarop het het advies van de groep van onafhankelijke experten heeft ontvangen conform het eerste lid.
De attesten die toegekend worden conform het tweede lid, zijn geldig voor tien jaar, met behoud van de toepassing van artikel 5.
§6. De termijnen, vermeld in paragraaf 2, tweede lid, paragraaf 4, tweede lid en paragraaf 5, eerste en tweede lid, worden geschorst als het agentschap of de groep van onafhankelijke experten, vermeld in artikel 3, tweede lid, bijkomende informatie vragen aan de softwareontwikkelaar.
De termijnen, vermeld in het eerste lid, lopen verder vanaf de dag na de dag waarop het agentschap of de voormelde groep van onafhankelijke experten de bijkomende informatie heeft ontvangen conform het eerste lid.
§7. De softwareontwikkelaars die een digitale applicatie ontwikkelen, kunnen altijd een nieuwe aanvraag tot attestering indienen bij het agentschap.
Artikel 5. ( 16/10/2022 - ... )
§1. Zolang het uitgereikte attest geldig is, wordt de geattesteerde versie van de digitale applicatie en de evolutie ervan geacht te blijven voldoen aan de functionele en technische vereisten en de vereisten van betrouwbaarheid en veiligheid, vermeld in artikel 2.
§2. Een softwareontwikkelaar met een geattesteerde digitale applicatie implementeert alle wijzigingen aan de functionele en technische vereisten en de vereisten van betrouwbaarheid en veiligheid, vermeld in artikel 2, volgens het versiebeleid van het Vlaams IT-platform BelRAI.
Een softwareontwikkelaar die op eigen initiatief wijzigingen aanbrengt aan de geattesteerde digitale applicatie met een impact op de functionele en technische vereisten en de vereisten van betrouwbaarheid en veiligheid, vermeld in artikel 2, brengt het agentschap daarvan op de hoogte. In die melding aan het agentschap geeft de softwareontwikkelaar een beschrijving van de wijzigingen aan de geattesteerde digitale applicatie.
§3. Als er wijzigingen worden aangebracht aan de geattesteerde digitale applicatie conform paragraaf 2, met een impact op de functionele en technische vereisten en de vereisten van betrouwbaarheid en veiligheid, vermeld in artikel 2, kan het agentschap, na eensluidend advies van de groep van onafhankelijke experten, vermeld in artikel 3, tweede lid, beslissen om bijkomende toelichtingen op te vragen over de gemelde wijzigingen of om nieuwe testen op te leggen voor de digitale applicatie.
§4. Als er aanwijzingen zijn dat een digitale applicatie niet meer zou voldoen aan de functionele vereisten en de vereisten van betrouwbaarheid en veiligheid, vermeld in artikel 2, kan het agentschap, na eensluidend advies van de groep van onafhankelijke experten, vermeld in artikel 3, tweede lid, beslissen om nieuwe testen te organiseren. Afhankelijk van het resultaat van de testen kan het agentschap, na eensluidend advies van de voormelde groep van onafhankelijke experten, beslissen om de attestering te bevestigen of in te trekken.
Artikel 6. ( 16/10/2022 - ... )
De attesten die zijn verleend conform de bepalingen van dit hoofdstuk, worden bekendgemaakt op de website van het agentschap met vermelding van hun geldigheidstermijn.
Artikel 7. ( 16/10/2022 - ... )
In artikel 344 van het besluit van de Vlaamse Regering van 30 november 2018 houdende de uitvoering van het decreet van 18 mei 2018 houdende de Vlaamse sociale bescherming worden de volgende wijzigingen aangebracht:
1° in paragraaf 1, eerste lid, worden de woorden "moet voldoen aan de functionele" vervangen door de woorden "voldoet aan de functionele en technische";
2° in paragraaf 3 worden de woorden "voorgedragen door" vervangen door de woorden "aangewezen door het agentschap in overleg met".
Artikel 8. ( 16/10/2022 - ... )
Artikel 345 van hetzelfde besluit wordt vervangen door wat volgt:
"Art. 345. § 1. De softwareontwikkelaars dienen de aanvragen tot attestering als vermeld in artikel 344, §1, tweede lid in bij het agentschap.
De gedagtekende en ondertekende aanvraag wordt ingediend met een formulier waarvan het agentschap het model vaststelt.
Het formulier, vermeld in het tweede lid, bevat al de volgende gegevens:
1° de identificatiegegevens van de aanvrager;
2° de beschrijving van de maatregelen voor gegevensbescherming en informatieveiligheid;
3° de beschrijving van de architecturale structuur van het pakket;
4° de technische specificaties die toelaten de mogelijkheid tot koppeling met het digitale platform Vlaamse sociale bescherming te beoordelen.
§2. Het agentschap beoordeelt de aanvraag tot attestering, vermeld in paragraaf 1, en beslist tot de goedkeuring of weigering van de organisatie van het attesteringstraject. Het agentschap kan aan de groep van onafhankelijke experten, vermeld in artikel 344, §3, advies vragen over de aanvraag.
Het agentschap deelt zijn beslissing tot goedkeuring of weigering van de organisatie van het attesteringstraject mee uiterlijk binnen dertig dagen na de dag waarop het de aanvraag tot attestering, vermeld in paragraaf 1, heeft ontvangen.
§3. Bij wijzigingen aan een van de elementen, vermeld in paragraaf 1, derde lid, na de beslissing tot goedkeuring van de organisatie van het attesteringstraject, vervalt die beslissing tot goedkeuring van rechtswege en dient de softwareontwikkelaar in kwestie een nieuwe aanvraag tot attestering in.
§4. Na de goedkeuring van de organisatie van het attesteringstraject, kan de softwareontwikkelaar in kwestie bij het agentschap een verzoek indienen tot de organisatie van testen.
De groep van onafhankelijke experten, vermeld in artikel 344, §3, organiseert binnen negentig dagen na de dag waarop het agentschap het verzoek, vermeld in het eerste lid, heeft ontvangen, testen waarbij wordt nagegaan of de digitale applicatie waarvoor de attestering is aangevraagd, voldoet aan de voorwaarden, vermeld in artikel 344, §1, eerste lid, en stelt een testrapport op.
De minister kan nadere regels bepalen over de organisatie van de testen, vermeld in het tweede lid.
§5. De groep van onafhankelijke experten, vermeld in artikel 344, §3, bezorgt het testrapport, vermeld in paragraaf 4, tweede lid, samen met een eensluidend advies aan het agentschap binnen honderdtwintig dagen na de dag waarop het agentschap het verzoek tot de organisatie van testen conform paragraaf 4, eerste lid, heeft ontvangen.
Het agentschap attesteert de digitale applicatie of weigert de attestering van de digitale applicatie en brengt de aanvrager op de hoogte van die beslissing binnen vijftien dagen na de dag waarop het het advies van de groep van onafhankelijke experten heeft ontvangen conform het eerste lid.
De attesten die toegekend worden conform het tweede lid, zijn geldig voor tien jaar, met behoud van de toepassing van artikel 346.
§6. De termijnen, vermeld in paragraaf 2, tweede lid, paragraaf 4, tweede lid en paragraaf 5, eerste en tweede lid, worden geschorst als het agentschap of de groep van onafhankelijke experten, vermeld in artikel 344, §3, bijkomende informatie vraagt aan de softwareontwikkelaar.
De termijnen, vermeld in het eerste lid, lopen verder vanaf de dag na de dag waarop het agentschap of de voormelde groep van onafhankelijke experten de bijkomende informatie heeft ontvangen conform het eerste lid.
§7. De softwareontwikkelaars die een digitale applicatie ontwikkelen, kunnen altijd een nieuwe aanvraag tot attestering indienen bij het agentschap.".
Artikel 9. ( 16/10/2022 - ... )
Artikel 346 van hetzelfde besluit wordt vervangen door wat volgt:
"Art. 346. §1. Zolang het uitgereikte attest geldig is, wordt de geattesteerde versie van de digitale applicatie en de evolutie ervan geacht te blijven voldoen aan de functionele en technische vereisten en de vereisten van betrouwbaarheid en veiligheid, vermeld in artikel 344, §1, eerste lid.
§2. Een softwareontwikkelaar met een geattesteerde digitale applicatie implementeert alle wijzigingen aan de functionele en technische vereisten en de vereisten van betrouwbaarheid en veiligheid, vermeld in artikel 344, §1, eerste lid,volgens het versiebeleid van het digitaal platform Vlaamse Sociale Bescherming.
Een softwareontwikkelaar die op eigen initiatief wijzigingen aanbrengt aan de geattesteerde digitale applicatie met een impact op de functionele en technische vereisten en de vereisten van betrouwbaarheid en veiligheid, vermeld in artikel 344, §1, eerste lid, brengt het agentschap daarvan op de hoogte. In die melding aan het agentschap geeft de softwareontwikkelaar een beschrijving van de wijzigingen aan de geattesteerde digitale applicatie.
§3. Als er wijzigingen worden aangebracht aan de geattesteerde digitale applicatie conform paragraaf 2, met een impact op de functionele en technische vereisten en de vereisten van betrouwbaarheid en veiligheid, vermeld in artikel 344, §1, eerste lid, kan het agentschap, na eensluidend advies van de groep van onafhankelijke experten, vermeld in artikel 344, §3, beslissen om bijkomende toelichtingen op te vragen over de gemelde wijzigingen of om nieuwe testen op te leggen voor de digitale applicatie.
§4. Als er aanwijzingen zijn dat een digitale applicatie niet meer zou voldoen aan de functionele vereisten en de vereisten van betrouwbaarheid en veiligheid, vermeld in artikel 344, §1, eerste lid, kan het agentschap, na eensluidend advies van de groep van onafhankelijke experten, vermeld in artikel 344, §3, beslissen om nieuwe testen te organiseren. Afhankelijk van het resultaat van de testen kan het agentschap, na eensluidend advies van de voormelde groep van onafhankelijke experten, beslissen om de attestering te bevestigen of in te trekken.".
Artikel 10. ( 16/10/2022 - ... )
In artikel 347 van hetzelfde besluit wordt het woord “gepubliceerd” vervangen door het woord “bekendgemaakt”.
Artikel 11. ( 16/10/2022 - ... )
In artikel 531 van hetzelfde besluit, gewijzigd bij het besluit van de Vlaamse Regering van 28 juni 2019, worden de volgende wijzigingen aangebracht:
1° in paragraaf 1, eerste lid, worden de woorden “moet voldoen aan de functionele” vervangen door de woorden “voldoet aan de functionele en technische”;
2° in paragraaf 3 worden de woorden “voorgedragen door” vervangen door de woorden “aangewezen door het agentschap in overleg met”.
Artikel 12. ( 16/10/2022 - ... )
Artikel 532 van hetzelfde besluit wordt vervangen door wat volgt:
“Art. 532. §1. De softwareontwikkelaars dienen de aanvragen tot attestering als vermeld in artikel 531, §1, tweede lid, in bij het agentschap.
De gedagtekende en ondertekende aanvraag wordt ingediend met een formulier waarvan het agentschap het model vaststelt.
Het formulier, vermeld in het tweede lid, bevat al de volgende gegevens:
1° de identificatiegegevens van de aanvrager;
2° de beschrijving van de maatregelen voor gegevensbescherming en informatieveiligheid;
3° de beschrijving van de architecturale structuur van het pakket;
4° de technische specificaties die toelaten de mogelijkheid tot koppeling met het digitaal platform Vlaamse sociale bescherming te beoordelen.
§2. Het agentschap beoordeelt de aanvraag tot attestering, vermeld in paragraaf 1, en beslist tot de goedkeuring of weigering van de organisatie van het attesteringstraject. Het agentschap kan aan de groep van onafhankelijke experten, vermeld in artikel 531, §3, advies vragen over de aanvraag.
Het agentschap deelt zijn beslissing tot goedkeuring of weigering van de organisatie van het attesteringstraject mee uiterlijk binnen dertig dagen na de dag waarop het de aanvraag tot attestering, vermeld in paragraaf 1, heeft ontvangen.
§3. Bij wijzigingen aan een van de elementen, vermeld in paragraaf 1, derde lid, na de beslissing tot goedkeuring van de organisatie van het attesteringstraject, vervalt die beslissing tot goedkeuring van rechtswege en dient de softwareontwikkelaar in kwestie een nieuwe aanvraag tot attestering in.
§4. Na de goedkeuring van de organisatie van het attesteringstraject, kan de softwareontwikkelaar in kwestie bij het agentschap een verzoek indienen tot organisatie van testen.
De groep van onafhankelijke experten, vermeld in artikel 531, §3, organiseert binnen negentig dagen na de dag waarop het agentschap het verzoek, vermeld in het eerste lid, heeft ontvangen, testen waarbij wordt nagegaan of de digitale applicatie waarvoor de attestering is aangevraagd, voldoet aan de voorwaarden, vermeld in artikel 531, §1, eerste lid, en stelt een testrapport op.
De minister kan nadere regels bepalen over de organisatie van de testen, vermeld in het tweede lid.
§5. De groep van onafhankelijke experten, vermeld in artikel 531, §3, bezorgt het testrapport, vermeld in paragraaf 4, tweede lid, samen met een overeenstemmend advies aan het agentschap binnen honderdtwintig dagen na de dag waarop het agentschap het verzoek tot de organisatie van testen, conform paragraaf 4, eerste lid, heeft ontvangen conform het eerste lid.
Het agentschap attesteert de digitale applicatie of weigert de attestering van de digitale applicatie en brengt de aanvrager op de hoogte van die beslissing binnen vijftien dagen na de dag waarop het het advies van de groep van onafhankelijke experten heeft ontvangen.
De attesten die toegekend worden conform het tweede lid, zijn geldig voor tien jaar, met behoud van de toepassing van artikel 533.
§6. De termijnen, vermeld in paragraaf 2, tweede lid, paragraaf 4, tweede lid en paragraaf 5, eerste en tweede lid, worden geschorst als het agentschap of de groep van onafhankelijke experten, vermeld in artikel 531, §3, bijkomende informatie vragen aan de softwareontwikkelaar.
De termijnen, vermeld in het eerste lid, lopen verder vanaf de dag na de dag waarop het agentschap of de groep van onafhankelijke experten de bijkomende informatie heeft ontvangen conform het eerste lid.
§7. De softwareontwikkelaars die een digitale applicatie ontwikkelen, kunnen altijd een nieuwe aanvraag tot attestering indienen bij het agentschap.”.
Artikel 13. ( 16/10/2022 - ... )
Artikel 533 van hetzelfde besluit wordt vervangen door wat volgt:
“Art. 533. §1. Zolang het uitgereikte attest geldig is, wordt de geattesteerde versie van de digitale applicatie en de evolutie ervan geacht te blijven voldoen aan de functionele en technische vereisten en de vereisten van betrouwbaarheid en veiligheid, vermeld in artikel 531, §1, eerste lid.
§2. Een softwareontwikkelaar met een geattesteerde digitale applicatie implementeert alle wijzigingen aan de functionele en technische vereisten en de vereisten van betrouwbaarheid en veiligheid, vermeld in artikel 531, §1, eerste lid, volgens het versiebeleid van het digitaal platform Vlaamse sociale bescherming.
Een softwareontwikkelaar die op eigen initiatief wijzigingen aanbrengt aan de geattesteerde digitale applicatie met een impact op de functionele en technische vereisten en de vereisten van betrouwbaarheid en veiligheid als vermeld in artikel 531, §1, eerste lid, brengt het agentschap daarvan op de hoogte. In die melding aan het agentschap geeft de softwareontwikkelaar een beschrijving van de wijzigingen aan de geattesteerde digitale applicatie.
§3. Als er wijzigingen worden aangebracht aan de geattesteerde digitale applicatie conform paragraaf 2, met een impact op de functionele en technische vereisten en de vereisten van betrouwbaarheid en veiligheid,vermeld in artikel 531, §1, eerste lid, kan het agentschap, na eensluidend advies van de groep van onafhankelijke experten, vermeld in artikel 531, §3, beslissen om bijkomende toelichtingen op te vragen over de gemelde wijzigingen of om nieuwe testen op te leggen voor de digitale applicatie.
§4. Als er aanwijzingen zijn dat een digitale applicatie niet meer zou voldoen aan de functionele vereisten en de vereisten van betrouwbaarheid en veiligheid, vermeld in artikel 531, §1, eerste lid, kan het agentschap, na eensluidend advies van de groep van onafhankelijke experten, vermeld in artikel 531, §3, beslissen om nieuwe testen te organiseren. Afhankelijk van het resultaat van de testen kan het agentschap, na eensluidend advies van de voormelde groep van onafhankelijke experten, beslissen om de attestering te bevestigen of in te trekken.”.
Artikel 14. ( 16/10/2022 - ... )
In artikel 534 van hetzelfde besluit wordt het woord "gepubliceerd" vervangen door het woord "bekendgemaakt".
Artikel 15. ( 16/10/2022 - ... )
In artikel 534/75 van hetzelfde besluit, ingevoegd bij het besluit van de Vlaamse Regering van 26 november 2021, worden de volgende wijzigingen aangebracht:
1° in paragraaf 1, eerste lid, worden de woorden "moet voldoen aan de functionele" vervangen door de woorden "voldoet aan de functionele en technische";
2° in paragraaf 3 worden de woorden "voorgedragen door" vervangen door de woorden "aangewezen door het agentschap in overleg met".
Artikel 16. ( 16/10/2022 - ... )
Artikel 534/76 van hetzelfde besluit, ingevoegd bij het besluit van de Vlaamse Regering van 26 november 2021, wordt vervangen door wat volgt:
“Art. 534/76. §1.De softwareontwikkelaars dienen de aanvragen tot attestering als vermeld in artikel 534/75, §1, tweede lid, in bij het agentschap.
De gedagtekende en ondertekende aanvraag wordt ingediend met een formulier waarvan het agentschap het model vaststelt .
Het formulier, vermeld in het tweede lid, bevat al de volgende gegevens:
1° de identificatiegegevens van de aanvrager;
2° de beschrijving van de maatregelen voor gegevensbescherming en informatieveiligheid;
3° de beschrijving van de architecturale structuur van het pakket;
4° de technische specificaties die toelaten de mogelijkheid tot koppeling met het digitale platform Vlaamse sociale bescherming te beoordelen.
§2. Het agentschap beoordeelt de aanvraag tot attestering, vermeld in paragraaf 1, en beslist tot de goedkeuring of weigering van de organisatie van het attesteringstraject. Het agentschap kan aan de groep van onafhankelijke experten, vermeld in artikel 534/75, §3, advies vragen over de aanvraag.
Het agentschap deelt zijn beslissing tot goedkeuring of weigering van de organisatie van het attesteringstraject mee uiterlijk binnen dertig dagen na de dag waarop het de aanvraag tot attestering, vermeld in paragraaf 1, heeft ontvangen.
§3. Bij wijzigingen aan een van de elementen, vermeld in paragraaf 1, derde lid, na de beslissing tot goedkeuring van de organisatie van het attesteringstraject, vervalt die beslissing tot goedkeuring van rechtswege en dient de softwareontwikkelaar in kwestie een nieuwe aanvraag tot attestering in.
§4. Na de goedkeuring van de organisatie van het attesteringstraject, kan de softwareontwikkelaar in kwestie bij het agentschap een verzoek indienen tot de organisatie van testen.
De groep van onafhankelijke experten, vermeld in artikel 534/75, §3, organiseert binnen negentig dagen na de dag waarop het agentschap het verzoek, vermeld in het eerste lid, heeft ontvangen, testen waarbij wordt nagegaan of de digitale applicatie waarvoor de attestering is aangevraagd, voldoet aan de voorwaarden, vermeld in artikel 534/75, §1, eerste lid, en stelt een testrapport op.
De minister kan nadere regels bepalen over de organisatie van de testen, vermeld in het tweede lid.
§5. De groep van onafhankelijke experten, vermeld in artikel 534/75, §3, bezorgt het testrapport, vermeld in paragraaf 4, tweede lid, samen met een overeenstemmend advies aan het agentschap binnen honderdtwintig dagen na de dag waarop het agentschap het verzoek tot de organisatie van testen conform paragraaf 4, eerste lid, heeft ontvangen.
Het agentschap attesteert de digitale applicatie of weigert de attestering van de digitale applicatie en brengt de aanvrager op de hoogte van die beslissing binnen vijftien dagen na de dag waarop het het advies van de groep van onafhankelijke experten heeft ontvangen conform het eerste lid.
De attesten die toegekend worden conform het tweede lid, zijn geldig voor tien jaar, met behoud van de toepassing van artikel 534/77.
§6. De termijnen, vermeld in paragraaf 2, tweede lid, paragraaf 4, tweede lid en paragraaf 5, eerste en tweede lid, worden geschorst als het agentschap of de groep van onafhankelijke experten, vermeld in artikel 534/75, §3, bijkomende informatie vraagt aan de softwareontwikkelaar.
De termijnen, vermeld in het eerste lid, lopen verder vanaf de dag na de dag waarop het agentschap of de groep van onafhankelijke experten de bijkomende informatie heeft ontvangen conform het eerste lid.
§7. De softwareontwikkelaars die een digitale applicatie ontwikkelen, kunnen altijd een nieuwe aanvraag tot attestering indienen bij het agentschap.”.
Artikel 17. ( 16/10/2022 - ... )
Artikel 534/77 van hetzelfde besluit, ingevoegd bij het besluit van de Vlaamse Regering van 26 november 2021, wordt vervangen door wat volgt:
“Art. 534/77. §1. Zolang het uitgereikte attest geldig is, wordt de geattesteerde versie van de digitale applicatie en de evolutie ervan geacht te blijven voldoen aan de functionele en technische vereisten en de vereisten van betrouwbaarheid en veiligheid, vermeld in artikel 534/75, §1, eerste lid.
§2. Een softwareontwikkelaar met een geattesteerde digitale applicatie implementeert alle wijzigingen aan de functionele en technische vereisten en de vereisten van betrouwbaarheid en veiligheid, vermeld in artikel 534/75, §1, eerste lid, volgens het versiebeleid van het digitaal platform Vlaamse Sociale Bescherming.
Een softwareontwikkelaar die op eigen initiatief wijzigingen aanbrengt aan de geattesteerde digitale applicatie met een impact op de functionele en technische vereisten en de vereisten van betrouwbaarheid en veiligheid,vermeld in artikel 534/75, §1, eerste lid, brengt het agentschap daarvan op de hoogte. In die melding aan het agentschap geeft de softwareontwikkelaar een beschrijving van de wijzigingen aan de geattesteerde digitale applicatie.
§3. Als er wijzigingen worden aangebracht aan de geattesteerde digitale applicatie conform paragraaf 2, met een impact op de functionele en technische vereisten en de vereisten van betrouwbaarheid en veiligheid, vermeld in artikel 534/75, §1, eerste lid, kan het agentschap, na eensluidend advies van de groep van onafhankelijke experten, vermeld in artikel 534/75, §3, beslissen om bijkomende toelichtingen op te vragen bij de gemelde wijzigingen of om nieuwe testen op te leggen voor de digitale applicatie.
§4. Als er aanwijzingen zijn dat een digitale applicatie niet meer zou voldoen aan de functionele vereisten en de vereisten van betrouwbaarheid en veiligheid, vermeld in artikel 534/75, §1, eerste lid, kan het agentschap, na eensluidend advies van de groep van onafhankelijke experten, vermeld in artikel 534/75, §3, beslissen om nieuwe testen te organiseren. Afhankelijk van het resultaat van de testen kan het agentschap, na eensluidend advies van de voormelde groep van onafhankelijke experten, beslissen om de attestering te bevestigen of in te trekken.”.
Artikel 18. ( 16/10/2022 - ... )
In artikel 534/78 van hetzelfde besluit wordt het woord “gepubliceerd” vervangen door het woord “bekendgemaakt”.
Artikel 19. ( 16/10/2022 - ... )
In artikel 91 van bijlage 2 bij het besluit van de Vlaamse Regering van 28 juni 2019 betreffende de programmatie, de erkenningsvoorwaarden en de subsidieregeling voor woonzorgvoorzieningen en verenigingen voor mantelzorgers en gebruikers, vervangen bij het besluit van de Vlaamse Regering van 28 mei 2021, wordt punt 2° vervangen door wat volgt:
“2° aan de hand van de BelRAI screener en het BEL-gegevens cliëntsysteem van 1 juni 2021 tot 1 januari 2023.”.
Artikel 20. ( 16/10/2022 - ... )
De digitale applicaties die al geattesteerd zijn conform artikel 345, §2, tweede lid, artikel 532, §2, tweede lid, of artikel 534/76, §2, tweede lid, van het besluit van 30 november 2018 houdende de uitvoering van het decreet van 18 mei 2018 houdende de Vlaamse sociale bescherming, zoals van kracht op de dag vóór de datum van de inwerkingtreding van dit besluit en waarvan de attestering nog geldig is op de datum van de inwerkingtreding van dit besluit, zijn van rechtswege geattesteerd voor tien jaar conform artikel 345, §5, derde lid, artikel 532, §5, derde lid, of artikel 534/76, §5, derde lid, van het voormelde besluit van 30 november 2018, zoals van kracht vanaf de datum van de inwerkingtreding van dit besluit.
Artikel 21. ( 16/10/2022 - ... )
De Vlaamse minister, bevoegd voor de gezondheids- en woonzorg, en de Vlaamse minister, bevoegd voor de sociale bescherming, zijn ieder wat hem of haar betreft, belast met de uitvoering van dit besluit.
Vlaamse Codex, officiële website van de Vlaamse Overheid - https://codex.vlaanderen.be
Geconsolideerde versie die geldt op 27/12/2024