Decreet over de vrijwillige samenvoeging van de gemeenten Hasselt en Kortessem en tot wijziging van de bijlage bij het Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet van 8 juli 2011 [...]

Datum 19/04/2024

Inhoudstafel

  1. Hoofdstuk 1. Inleidende bepalingen
  2. Hoofdstuk 2. Samenvoegingsbepalingen
  3. Hoofdstuk 3. Verkiezingen
  4. Hoofdstuk 4. Overdracht van risicogronden
  5. Hoofdstuk 5. Wijzigingsbepalingen
  6. Hoofdstuk 6. Inwerkingtreding

Inhoud

Hoofdstuk 1. Inleidende bepalingen (01/01/2025 - ...)

Dit hoofdstuk is nog niet in werking. Hierboven vindt u het eerste "toekomstige hoofdstuk"

Artikel 1. (03/06/2024- ...)

Dit decreet regelt een gemeenschaps- en gewestaangelegenheid.

Artikel 1/1.

Dit artikel is nog niet in werking. Hieronder vindt u de eerste "toekomstige versie".

(01/01/2025- ...)

In afwijking van artikel 343, 2° en 9°, van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur wordt voor de toepassing van dit decreet verstaan onder:
1° nieuwe gemeente: de oorspronkelijke gemeente die bij de samenvoeging behouden blijft en als zodanig in het samenvoegingsdecreet wordt ingesteld;
2° samenvoegingsdecreet: het specifieke decreet waarbij een van de oorspronkelijke gemeenten behouden blijft en als de nieuwe gemeente wordt ingesteld waarvan de grenzen worden bepaald, en de andere oorspronkelijke gemeente wordt opgeheven.

In afwijking van artikel 344, tweede lid, van hetzelfde decreet blijft de oorspronkelijke gemeente Hasselt behouden en wordt als de nieuwe gemeente Hasselt ingesteld. De oorspronkelijke gemeente Kortessem wordt opgeheven.

In afwijking van artikel 350, eerste lid, 1°, van hetzelfde decreet worden op de samenvoegingsdatum de roerende goederen van de opgeheven oorspronkelijke gemeente Kortessem van rechtswege overgedragen aan de nieuwe gemeente Hasselt. De goederen worden overgedragen in de staat waarin ze zich bevinden, met inbegrip van de lasten en de verplichtingen die eigen zijn aan de goederen. De nieuwe gemeente Hasselt treedt op de samenvoegingsdatum in de rechten en plichten van de opgeheven oorspronkelijke gemeente Kortessem voor de roerende goederen die aan haar zijn overgedragen, met inbegrip van de rechten en plichten die voortvloeien uit de hangende en toekomstige gerechtelijke procedures.

In afwijking van artikel 350, eerste lid, 2°, van hetzelfde decreet worden op de samenvoegingsdatum de onroerende goederen van de opgeheven oorspronkelijke gemeente Kortessem van rechtswege overgedragen aan de nieuwe gemeente Hasselt. De nieuwe gemeente Hasselt neemt de rechten, plichten en lasten over van de onroerende goederen die aan haar zijn overgedragen.

In afwijking van artikel 350, eerste lid, 5°, van hetzelfde decreet wordt de nieuwe gemeente Hasselt enkel de rechtsopvolger van de opgeheven oorspronkelijke gemeente Kortessem en neemt ze op de samenvoegingsdatum enkel de rechten, plichten en lasten over van de opgeheven oorspronkelijke gemeente Kortessem.

In afwijking van artikel 363, eerste lid, van hetzelfde decreet wordt het voltallige personeel van de opgeheven oorspronkelijke gemeente Kortessem, ongeacht de aard van het dienstverband, van rechtswege overgedragen aan de nieuwe gemeente Hasselt.

De garanties, vermeld in artikel 364 en 365 van hetzelfde decreet, zijn van overeenkomstige toepassing op het personeel van de oorspronkelijke gemeente Hasselt die als de nieuwe gemeente Hasselt wordt ingesteld.

In afwijking van artikel 371 van hetzelfde decreet blijft het OCMW van de oorspronkelijke gemeente Hasselt die als nieuwe gemeente Hasselt wordt ingesteld, behouden en wordt die als het nieuwe OCMW ingesteld. Het OCMW van de opgeheven oorspronkelijke gemeente Kortessem wordt opgeheven op de samen- voegingsdatum.

In afwijking van artikel 374 van hetzelfde decreet gelden de volgende bepalingen:
1° alle roerende goederen van het OCMW van de opgeheven oorspronkelijke gemeente Kortessem worden op de samenvoegingsdatum van rechtswege overgedragen aan het nieuwe OCMW. De goederen worden overgedragen in de staat waarin ze zich bevinden, met inbegrip van de lasten en de verplichtingen die eigen zijn aan de goederen. Het nieuwe OCMW treedt op de samenvoegingsdatum in de rechten en plichten van het OCMW van de opgeheven oorspronkelijke gemeente Kortessem voor de roerende goederen die aan dat nieuwe OCMW zijn overgedragen, met inbegrip van de rechten en plichten die voortvloeien uit de hangende en toekomstige gerechtelijke procedures;
2° alle onroerende goederen van het OCMW van de opgeheven oorspronkelijke gemeente Kortessem worden op de samenvoegingsdatum van rechtswege overgedragen aan het nieuwe OCMW. De nieuwe gemeente Hasselt neemt de rechten, plichten en lasten over van de onroerende goederen die aan dat nieuwe OCMW zijn overgedragen;
3° artikel 350, eerste lid, 3°, 4° en 5°, van hetzelfde decreet is van toepassing op het nieuwe OCMW, met dien verstande dat “de nieuwe gemeente” wordt gelezen als “het nieuwe OCMW” en “de samengevoegde gemeenten” wordt gelezen als “de samengevoegde OCMW’s”.

Hoofdstuk 2. Samenvoegingsbepalingen (01/01/2025 - ...)

Dit hoofdstuk is nog niet in werking. Hierboven vindt u het eerste "toekomstige hoofdstuk"

Artikel 2.

Dit artikel is nog niet in werking. Hieronder vindt u de eerste "toekomstige versie".

(01/01/2025- ...)

De gemeenten Hasselt en Kortessem worden op 1 januari 2025 samengevoegd tot een nieuwe gemeente, met de naam Hasselt.

De oorspronkelijke gemeente Hasselt wordt ingesteld als de nieuwe gemeente, vermeld in het eerste lid. De oorspronkelijke gemeente Kortessem wordt opgeheven.

Artikel 3.

Dit artikel is nog niet in werking. Hieronder vindt u de eerste "toekomstige versie".

(01/01/2025- ...)

De grens van de nieuwe gemeente Hasselt wordt gevormd door de buitengrenzen van de samengevoegde gemeenten Hasselt en Kortessem, zoals bijgehouden door de Administratie Opmetingen en Waarderingen binnen de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie van de Federale Overheidsdienst Financiën. De binnengrens tussen de samengevoegde gemeenten vervalt.

Artikel 4.

Dit artikel is nog niet in werking. Hieronder vindt u de eerste "toekomstige versie".

(01/01/2025- ...)

Met toepassing van artikel 350, eerste lid, 5°, van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, is voor de nieuwe gemeente Hasselt het aandeel en het overeenkomstige percentage in de aanvullende dotatie, vermeld in artikel 19decies van het decreet van 5 juli 2002 tot vaststelling van de regels inzake de dotatie en de verdeling van het Vlaams Gemeentefonds, gelijk aan de som van de aandelen en de overeenkomstige percentages in de aanvullende dotatie van de oorspronkelijke gemeenten Hasselt en Kortessem, vermeld in de bijlage bij het decreet van 5 juli 2002.

Artikel 5.

Dit artikel is nog niet in werking. Hieronder vindt u de eerste "toekomstige versie".

(01/01/2025- ...)

Met toepassing van artikel 350, eerste lid, 5°, van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, is voor de nieuwe gemeente Hasselt voor de jaren 2025 en 2026 het aandeel van de subsidie, vermeld in artikel 10 van het programmadecreet van 23 december 2021 bij de begroting 2022, gelijk aan de som van de aandelen van de subsidie voor de oorspronkelijke gemeenten Hasselt en Kortessem, vermeld in de bijlage bij het voormelde decreet.

Artikel 6.

Dit artikel is nog niet in werking. Hieronder vindt u de eerste "toekomstige versie".

(01/01/2025- ...)

Met toepassing van artikel 350, eerste lid, 5°, van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, is voor de nieuwe gemeente Hasselt voor het jaar 2025 het aandeel van de subsidie, vermeld in artikel 27 van het programmadecreet van 16 december 2022 bij de begroting 2023, gelijk aan de som van de aandelen van de subsidie voor de oorspronkelijke gemeenten Hasselt en Kortessem, vermeld in bijlage 2 bij het voormelde decreet.

Hoofdstuk 3. Verkiezingen (01/01/2025 - ...)

Dit hoofdstuk is nog niet in werking. Hierboven vindt u het eerste "toekomstige hoofdstuk"

Artikel 7. (03/06/2024- ...)

In afwijking van artikel 218, §3, eerste lid, van het Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet van 8 juli 2011 worden de kiezers uit de samengevoegde gemeenten Hasselt en Kortessem bijeengeroepen op 13 oktober 2024.

Hoofdstuk 4. Overdracht van risicogronden (01/01/2025 - ...)

Dit hoofdstuk is nog niet in werking. Hierboven vindt u het eerste "toekomstige hoofdstuk"

Artikel 8. (03/06/2024- ...)

In het kader van de samenvoeging, vermeld in artikel 2, kan de overdracht van risicogronden, vermeld in artikel 2, 13° en 18°, van het Bodemdecreet van 27 oktober 2006, gebeuren zonder dat voorafgaand aan de verplichtingen, vermeld in artikel 102 tot en met 115 van het voormelde decreet, wordt voldaan.

De nieuwe gemeente voert de volgende verplichtingen uit na de samenvoeging, vermeld in artikel 2:
1° voor de overgedragen risicogronden waarop op de datum van de samenvoeging nog geen oriënterend bodemonderzoek is uitgevoerd: de uitvoering van een oriënterend bodemonderzoek op de overgedragen risicogronden en de indiening van het verslag ervan bij de OVAM. Het oriënterend bodemonderzoek wordt uitgevoerd en het verslag ervan wordt bij de OVAM ingediend binnen drie jaar na de datum van de samenvoeging van de gemeenten;
2° als conform artikel 104, §1, of artikel 109, §1, van het Bodemdecreet van 27 oktober 2006 een beschrijvend bodemonderzoek noodzakelijk zou zijn: de uitvoering van het beschrijvend bodemonderzoek en de indiening van het verslag ervan bij de OVAM binnen de termijn die de OVAM bepaalt;
3° als conform artikel 104, §2, of artikel 109, §2, van het Bodemdecreet van 27 oktober 2006 bodemsanering noodzakelijk zou zijn: de uitvoering van de bodemsanering binnen de termijn die de OVAM bepaalt.

Binnen één jaar na de samenvoeging, vermeld in artikel 2, maakt de nieuwe gemeente een inventaris op van al haar risicogronden die vallen onder de respectieve verplichtingen, vermeld in het tweede lid, en bezorgt ze de inventaris aan de OVAM.

In deze paragraaf wordt verstaan onder de OVAM: Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij, opgericht bij artikel 10.3.1, §1, van het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid.

§2. Paragraaf 1 is van overeenkomstige toepassing op de overdracht van risicogronden van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn van de samen te voegen gemeenten naar het nieuwe openbaar centrum voor maatschappelijk wel- zijn van de nieuwe gemeente.

Hoofdstuk 5. Wijzigingsbepalingen (01/01/2025 - ...)

Dit hoofdstuk is nog niet in werking. Hierboven vindt u het eerste "toekomstige hoofdstuk"

Artikel 9. (01/07/2024- ...)

In de bijlage bij het Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet van 8 juli 2011, vervangen bij het decreet van 30 juni 2017 en gewijzigd bij de decreten van 4 mei 2018, worden in de tabel Provincie Limburg, Provinciaal kiesarrondissement Limburg de volgende wijzigingen aangebracht:
1° in de rubriek Tongeren wordt de volgende rij opgeheven:
"

  Kortessem
";
2° in de rubriek Hasselt wordt tussen de rij:
"
  Heusden-Zolder
"
en de rij:
"
  Leopoldsburg
"
wordt de volgende rij ingevoegd:
"
  Kortessem
".

Artikel 10.

Dit artikel is nog niet in werking. Hieronder vindt u de eerste "toekomstige versie".

(01/01/2025- ...)

In de bijlage bij het Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet van 8 juli 2011, vervangen bij het decreet van 30 juni 2017 en gewijzigd bij de decreten van 4 mei 2018 en dit decreet, wordt in de tabel Provincie Limburg, Provinciaal kies- arrondissement Limburg de volgende rij opgeheven:
"

  Kortessem
".

Hoofdstuk 6. Inwerkingtreding (01/01/2025 - ...)

Dit hoofdstuk is nog niet in werking. Hierboven vindt u het eerste "toekomstige hoofdstuk"

Artikel 11. (03/06/2024- ...)

Artikel 2 tot en met 6 en artikel 10 treden in werking op 1 januari 2025.

Artikel 9 treedt in werking op 1 juli 2024.


Vlaamse Codex, officiële website van de Vlaamse Overheid - https://codex.vlaanderen.be
Geconsolideerde versie die geldt op 29/08/2024