Ministerieel besluit tot vaststelling van het landinrichtingsplan `Kessenich in Zich(t)'

Datum 28/10/2020

Inhoudstafel

  1. HOOFDSTUK 1. Vaststelling van het landinrichtingsplan en algemene bepalingen
  2. HOOFDSTUK 2. Instanties en personen die belast zijn met de uitvoering van het landinrichtingsplan `Kessenich in Zich(t)'
    1. Afdeling 1. Belasting van departementen en agentschappen van de Vlaamse overheid conform artikel 3.3.7 van het decreet van 28 maart 2014 betreffende de landinrichting
    2. Afdeling 2. Belasting van provincies, gemeenten en publiekrechtelijke rechtspersonen conform artikel 3.3.8 van het decreet van 28 maart 2014 betreffende de landinrichting
    3. Afdeling 3. Belasting van privaatrechtelijke rechtspersonen en natuurlijke personen conform artikel 3.3.9 van het decreet van 28 maart 2014 betreffende de landinrichting
  3. HOOFDSTUK 3. Bepalingen naar aanleiding van de inzet van inrichtingswerken uit kracht van wet

Inhoud

(... - ...)

Rechtsgronden
Dit besluit is gebaseerd op:
- het decreet van 28 maart 2014 betreffende de landinrichting, artikel 3.3.1, 3.3.7, 3.3.8, 3.3.9, 3.4.3, artikel 3.4.4, gewijzigd bij het decreet van 18 december 2015, en artikel 7.2.5, gewijzigd bij het decreet van 30 juni 2017.

Vormvereiste
De volgende vormvereisten zijn vervuld:
- De Inspectie van Financiën heeft zijn advies gegeven op 16 juni 2020.

Motivering
Dit besluit is gebaseerd op de volgende motieven:
- Het landinrichtingsplan `Kessenich in Zich(t)' wordt vastgesteld door de Vlaamse minister, bevoegd voor het beleidsdomein Omgeving, conform artikel 3.3.1.5 en 7.1.1.8 van het besluit van de Vlaamse Regering van 6 juni 2014 betreffende de landinrichting.
- De Vlaamse Regering heeft met haar besluit van 15 juli 2016 het landinrichtingsproject `Maasvallei - Fase 1' goedgekeurd en ingesteld.
- De Vlaamse Landmaatschappij heeft het landinrichtingsplan `Kessenich in Zich(t)' opgemaakt om het landinrichtingsproject `Maasvallei - Fase 1' te realiseren.
- De planbegeleidingsgroep voor het landinrichtingsproject `Maasvallei - Fase 1' heeft op 5 april 2019 een consensus bereikt over het ontwerp van landinrichtingsplan `Kessenich in Zich(t)'.
- Het ontwerp van landinrichtingsplan `Kessenich in Zich(t)' is ter kennisgeving bezorgd aan de provincie Limburg en de gemeente Kinrooi.
- De deputatie van de provincie Kinrooi heeft op 4 juli 2019 een gunstig advies met een aantal opmerkingen gegeven over het ontwerp van landinrichtingsplan `Kessenich in Zich(t)'.
- De gemeente Kinrooi heeft over het ontwerp van landinrichtingsplan `Kessenich in Zich(t)' een openbaar onderzoek georganiseerd, dat liep van 13 mei 2019 tot en met 11 juni 2019. Er werden dertien schriftelijke opmerkingen of bezwaren ingediend.
- Het college van burgemeester en schepenen van de gemeente Kinrooi heeft op 8 juli 2019 een gunstig advies met een aantal opmerkingen gegeven over het ontwerp van landinrichtingsplan `Kessenich in Zich(t)'.
- De Vlaamse Landmaatschappij heeft op basis van de bij het openbaar onderzoek ingebrachte opmerkingen of bezwaren en op basis van de adviezen van de gemeente Kinrooi en de provincie Limburg het ontwerp van landinrichtingsplan aangepast en een eindvoorstel van landinrichtingsplan `Kessenich in Zich(t)' opgemaakt.
- De planbegeleidingsgroep voor het landinrichtingsproject `Maasvallei - Fase 1' heeft op 13 september 2019 een consensus bereikt over het eindvoorstel van landinrichtingsplan `Kessenich in Zich(t)'.
- In bijlage bij de notulen van de planbegeleidingsgroep voor het landinrichtingsproject `Maasvallei - Fase 1' van 13 september 2019 zijn de opmerkingen of bezwaren opgenomen die werden ingebracht bij het openbaar onderzoek en zijn de opmerkingen opgenomen die werden geformuleerd in de adviezen van de gemeente Kinrooi en de provincie Limburg. Daarbij wordt de mate vermeld waarin rekening is gehouden met een opmerking of bezwaar en worden de redenen vermeld waarom een opmerking of bezwaar al dan niet aanleiding heeft gegeven tot een aanpassing van het ontwerp van landinrichtingsplan.
- De Vlaamse Landmaatschappij wordt belast met taken inzake de uitvoering van bepaalde maatregelen van het eindvoorstel van landinrichtingsplan `Kessenich in Zich(t)', zoals opgenomen in het uitvoeringsprogramma en het financieringsplan van het landinrichtingsplan.
- De gemeenteraad van de gemeente Kinrooi heeft op 4 november 2019 ingestemd met de taken inzake de uitvoering, de financiering of het beheer van bepaalde maatregelen van het eindvoorstel van landinrichtingsplan `Kessenich in Zich(t)', zoals opgenomen in het uitvoeringsprogramma en het financieringsplan van het landinrichtingsplan.
- Kerkfabriek Sint-Martinus Kessenich heeft op 4 november 2019 ingestemd met de taken inzake de uitvoering, de financiering of het beheer van bepaalde maatregelen van het eindvoorstel van landinrichtingsplan `Kessenich in Zich(t)', zoals opgenomen in het uitvoeringsprogramma en het financieringsplan van het landinrichtingsplan.
- Regionaal Landschap Kempen en Maasland vzw heeft op 31 oktober 2019 ingestemd met de taken inzake de uitvoering, de financiering of het beheer van bepaalde maatregelen van het eindvoorstel van landinrichtingsplan `Kessenich in Zich(t)', zoals opgenomen in het uitvoeringsprogramma en het financieringsplan van het landinrichtingsplan.
- Ons Dak cvba heeft op 22 oktober 2019 ingestemd met de taken inzake de uitvoering, de financiering of het beheer van bepaalde maatregelen van het eindvoorstel van landinrichtingsplan `Kessenich in Zich(t)', zoals opgenomen in het uitvoeringsprogramma en het financieringsplan van het landinrichtingsplan.
- De betrokken natuurlijke persoon heeft op 11 december 2019 ingestemd met de taken inzake de uitvoering, de financiering of het beheer van bepaalde maatregelen van het eindvoorstel van landinrichtingsplan `Kessenich in Zich(t)', zoals opgenomen in het uitvoeringsprogramma en het financieringsplan van het landinrichtingsplan.
- De Vlaamse Landmaatschappij wordt, met het oog op de aanleg van een uitkijkplatform aan de achterzijde van het kerkhof aan de Sint-Martinuskerk in Kessenich, belast met de uitvoering van de maatregel 2.2.a. Deze maatregel wordt uitgevoerd op gronden van privaatrechtelijke rechtspersonen of natuurlijke personen. Deze maatregel is een inrichtingswerk uit kracht van wet, conform artikel 2.1.1, tweede lid van het decreet van 28 maart 2014 betreffende de landinrichting. Bij dit inrichtingswerk uit kracht van wet wordt een vergoeding voor waardeverlies van gronden toegekend als de uitvoering van het inrichtingswerk een daling veroorzaakt van de venale waarde of de gebruikswaarde van de onroerende goederen (maatregel 2.2.b). Conform artikel 2.1.3, tweede lid van het decreet van 28 maart 2014 betreffende de landinrichting wordt na de uitvoering van dit inrichtingswerk uit kracht van wet een erfdienstbaarheid tot openbaar nut gevestigd, gekoppeld aan inrichtingswerken uit kracht van wet. Het voorwerp, de beschrijving en de lokalisering van de erfdienstbaarheid tot openbaar nut zal later gebeuren in het besluit van de Vlaamse minister, bevoegd voor de omgeving en de natuur, tot vestiging van de erfdienstbaarheid tot openbaar nut.
- Het voormelde inrichtingswerk uit kracht van wet (maatregel 2.2.a) en de voormelde erfdienstbaarheid tot openbaar nut gekoppeld aan inrichtingswerken uit kracht van wet (maatregel 2.2.b) worden om volgende redenen uitgevoerd op een perceel in Kinrooi:
- Vanaf de achterzijde van het naast de Sint-Martinuskerk gelegen beschermde kerkhof in Kessenich is er een prachtig zicht op het omliggende openruimtegebied met weilanden, natuurgebieden en enkele voormalige grindgroeves (thans waterplassen) langs de Maas. De ligging van Kessenich aan de Maas wordt hier ook sterk benadrukt door de steilrand. Door de aanleg van een uitkijkplatform met zitgelegenheid wordt ook het kerkhof echt beleefbaar. De wandelaars zullen worden uitgenodigd om het kerkhof in hun wandeling op te nemen en op één van de mooiste plekken van het dorp tot rust te komen. In die zin zal het uitkijkplatform naast een uitkijkpunt ook een rustplek zijn.
- Op het kerkhof zelf is geen ruimte om een uitkijk- en rustplek in te richten. Het uitkijkplatform wordt daarom voorzien aansluitend aan de achterzijde van het kerkhof, vermits vandaar het uitzicht op het openruimtegebied en op het kerkhof maximaal zal kunnen worden beleefd. Met deze locatie wordt daarnaast zo ver mogelijk weggebleven van de naast de kerk gelegen woning met tuin, om zo weinig mogelijk te interfereren in de privacy van deze bewoners.
- De Vlaamse Landmaatschappij wordt, met het oog op het verbeteren van het Willibrorduspad, belast met de uitvoering van de maatregel 5.1.a. Deze maatregel wordt uitgevoerd op gronden van privaatrechtelijke rechtspersonen of natuurlijke personen. Deze maatregel is een inrichtingswerk uit kracht van wet, conform artikel 2.1.1, tweede lid van het decreet van 28 maart 2014 betreffende de landinrichting. Bij dit inrichtingswerk uit kracht van wet wordt een vergoeding voor waardeverlies van gronden toegekend als de uitvoering van het inrichtingswerk een daling veroorzaakt van de venale waarde of de gebruikswaarde van de onroerende goederen (maatregel 5.1.b). Conform artikel 2.1.3, tweede lid van het decreet van 28 maart 2014 betreffende de landinrichting wordt na de uitvoering van dit inrichtingswerk uit kracht van wet een erfdienstbaarheid tot openbaar nut gevestigd, gekoppeld aan inrichtingswerken uit kracht van wet. Het voorwerp, de beschrijving en de lokalisering van de erfdienstbaarheid tot openbaar nut zal later gebeuren in het besluiten van de Vlaamse minister, bevoegd voor de omgeving en de natuur, tot vestiging van de erfdienstbaarheid tot openbaar nut.
- Het voormelde inrichtingswerk uit kracht van wet (maatregel 5.1.a) en de voormelde erfdienstbaarheid tot openbaar nut gekoppeld aan inrichtingswerken uit kracht van wet (maatregel 5.1.b) worden om volgende redenen uitgevoerd op percelen in Kinrooi:
- De wandelverbinding tussen het centrum van Kessenich (de Bergplaats) en de Schoorstraat in Kessenich wordt veelvuldig gebruikt door de inwoners en bezoekers van Kessenich. Het wandelpad wordt daarnaast gebruikt door schoolgaande jeugd en door wandelaars uit en naar de omgeving van Thorn. Het wandelpad loopt langs de Willibrorduspoel, welke een belangrijke plek is in de folklore van het dorp. Het eerste gedeelte van het pad vanaf de Bergplaats tot aan de Willibrorduspoel is opgenomen in de atlas van de buurtwegen (chemin nr. 39), en is deels openbaar domein en deels in privaat eigendom. Het tweede gedeelte van het wandelpad, vanaf de Willibrorduspoel, is in privaat eigendom waarvan het publiek gebruik niet wettelijk is geregeld.
- Bij slecht weer is het pad erg modderig en daardoor moeilijk begaanbaar. De verbetering van het pad omvat een stabilisatie van de ondergrond zonder het pad te verharden, en waarbij de huidige afsluitingen en beplantingen langs het pad worden behouden.
- De Vlaamse Landmaatschappij wordt, met het oog op de aanleg van het Bloomertpad, belast met de uitvoering van de maatregel 5.2.a. Deze maatregel wordt uitgevoerd op gronden van privaatrechtelijke rechtspersonen of natuurlijke personen. Deze maatregel is een inrichtingswerk uit kracht van wet, conform artikel 2.1.1, tweede lid van het decreet van 28 maart 2014 betreffende de landinrichting. Bij dit inrichtingswerk uit kracht van wet wordt een vergoeding voor waardeverlies van gronden toegekend als de uitvoering van het inrichtingswerk een daling veroorzaakt van de venale waarde of de gebruikswaarde van de onroerende goederen (maatregel 5.2.d).
- Het voormelde inrichtingswerk uit kracht van wet (maatregel 5.2.a) wordt om volgende redenen uitgevoerd op percelen in Kinrooi:
- Momenteel moeten bewoners en recreanten de Kerkstraat, de Schoorstraat en de Vijverbroekstraat volgen om vanaf het centrum van Kessenich tot in het Vijverbroek te komen. Door de aanleg van het Bloomertpad wordt een korte, aantrekkelijke en grotendeels autovrije (enkel de Thornerweg moet worden overgestoken) wandelverbinding voorzien tussen het centrum van Kessenich en het Vijverbroek. Het wandelpad zal deel uitmaken van het wandelnetwerk van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland.
- De locatie van deze nieuwe trage weg is bepaald samen met de ambassadeurs van het dorp Kessenich die werden betrokken bij de opmaak van het landinrichtingsplan en is afgetoetst met de betrokken eigenaars en gebruikers.
- Het wandelpad wordt aangelegd als graspad, afgeboord met paaltjes. Waar het tracé halverwege door een vochtigere zone loopt, zal een plankenpad worden voorzien.
- Uit de beschrijving en beoordeling die in de watertoets zijn opgenomen van de effecten van de maatregelen van het landinrichtingsplan `Kessenich in Zich(t)' op het watersysteem (rubriek 9.1.2 van het eindvoorstel van landinrichtingsplan `Kessenich in Zich(t)') blijkt dat het landinrichtingsplan `Kessenich in Zich(t)' verenigbaar is met de relevante doelstellingen en beginselen, vermeld in artikel 1.2.2, 1.2.3 en 1.2.4 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid, gecoördineerd op 15 juni 2018.
- Het projectgebied van het landinrichtingsplan `Kessenich in Zich(t)' overlapt gedeeltelijk met het Habitatrichtlijngebied `Uiterwaarden langs de Limburgse Maas en Vijverbroek (BE2200037)' en met het Vogelrichtlijngebied `Hamonterheide, Hageven, Buitenheide, Stramprooierbroek en Mariahof (BE2221314)'. Het landinrichtingsplan voorziet maatregel 4.1 in het vermelde habitatrichtlijngebied. De vermelde maatregel heeft geen significant effect op de beschermde habitats. Het landinrichtingsplan voorziet geen maatregelen in het vermelde Vogelrichtlijngebied. De in het landinrichtingsplan voorzien maatregelen buiten de vermelde speciale beschermingszones hebben geen negatieve impact op de speciale beschermingszones. De opmaak van een passende beoordeling is niet vereist.
- De Vlaamse minister, bevoegd voor de omgeving en de natuur, stelt hierbij het landinrichtingsplan `Kessenich in Zich(t)' vast.
- Het landinrichtingsplan `Kessenich in Zich(t)' kan worden ingezien bij elke gemeente waarop het landinrichtingsplan betrekking heeft, namelijk in de gemeente Kinrooi.

Juridisch kader
Dit besluit sluit aan bij de volgende regelgeving:
- het besluit van de Vlaamse Regering van 15 juli 2016 tot goedkeuring en instelling van het landinrichtingsproject `Maasvallei - Fase 1';
- het besluit van de Vlaamse Regering van 6 juni 2014 betreffende de landinrichting.

DE VLAAMSE MINISTER VAN JUSTITIE EN HANDHAVING, OMGEVING,
ENERGIE EN TOERISME BESLUIT:

HOOFDSTUK 1. Vaststelling van het landinrichtingsplan en algemene bepalingen (... - ...)

Artikel 1. (03/12/2020- ...)

Het landinrichtingsplan `Kessenich in Zich(t)', opgenomen in bijlage 1 die bij dit besluit is gevoegd, wordt vastgesteld.

Artikel 2. (03/12/2020- ...)

Het landinrichtingsplan `Kessenich in Zich(t)' kan worden ingezien in de gemeente Kinrooi.

Artikel 3. (03/12/2020- ...)

Het landinrichtingsplan `Kessenich in Zich(t)' is verenigbaar met de relevante doelstellingen en beginselen, vermeld in artikel 1.2.2, 1.2.3 en 1.2.4 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid, gecoördineerd op 15 juni 2018.

Artikel 4. (03/12/2020- ...)

De bedragen ten laste van de basisallocatie QB0 QC187 6142 van artikel QB0-1QCE2NY-IS van de uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap en ten laste van de basisallocatie QBX QC057 5210 van artikel QBX-3QCE2NJ-WT van het Minafonds worden, conform artikel 34 van de Vlaamse Codex Overheidsfinanciën van 29 maart 2019, heden op het moment van de toekenning van de subsidies vastgelegd. De vereffening gebeurt conform de bepalingen van deel 3, titel 4, van het besluit van de Vlaamse Regering van 6 juni 2014 betreffende de landinrichting.

HOOFDSTUK 2. Instanties en personen die belast zijn met de uitvoering van het landinrichtingsplan `Kessenich in Zich(t)' (... - ...)

Afdeling 1. Belasting van departementen en agentschappen van de Vlaamse overheid conform artikel 3.3.7 van het decreet van 28 maart 2014 betreffende de landinrichting (... - ...)

Artikel 5. (03/12/2020- ...)

De Vlaamse Landmaatschappij wordt belast met de uitvoering van maatregel 1.1, 3.2, 3.3, 5.2.e, 1.3, 2.1.a, 2.3, 2.5, 1.4, 2.4, 5.2.c, 2.2.a, 5.1.a, 5.2.a, 5.2.b en 5.3 van het landinrichtingsplan `Kessenich in Zich(t)'.

Maatregel 1.1, 3.2, 3.3 en 5.2.e zijn inrichtingswerken die worden uitgevoerd op gronden van de gemeente Kinrooi of op gronden die toebedeeld worden aan de gemeente Kinrooi, en die beheerd worden door de gemeente Kinrooi.

Maatregel 1.3, 2.1.a, 2.3 en 2.5 zijn inrichtingswerken die worden uitgevoerd op gronden van de Kerkfabriek Sint-Martinus Kessenich, die beheerd worden door de gemeente Kinrooi.

Maatregel 1.4, 2.4 en 5.2.c zijn grondverwervingen die worden overgedragen aan de gemeente Kinrooi.

Maatregel 2.2.a is een inrichtingswerk uit kracht van wet dat wordt uitgevoerd op gronden van Koninklijke Schutterij Sint-Martinus Kessenich vzw, die beheerd worden door Koninklijke Schutterij Sint-Martinus Kessenich vzw en de gemeente Kinrooi.

Maatregel 5.1.a is een inrichtingswerk uit kracht van wet dat wordt uitgevoerd op gronden van de Kerkfabriek Sint-Martinus Kessenich en van privaatrechtelijke rechtspersonen of natuurlijke personen, die beheerd worden door de gemeente Kinrooi.

Maatregel 5.2.a is een inrichtingswerk uit kracht van wet dat wordt uitgevoerd op gronden van privaatrechtelijke rechtspersonen of natuurlijke personen, die beheerd worden door de gemeente Kinrooi.

Maatregel 5.2.b omvat de opmaak van een overeenkomst recht van doorgang die zal worden gesloten tussen de gemeente Kinrooi en de eigenaars of erfpachters van de betreffende gronden.

Maatregel 5.3 is een inrichtingswerk dat wordt uitgevoerd op gronden van privaatrechtelijke rechtspersonen of natuurlijke personen, die beheerd worden door de gemeente Kinrooi.

Afdeling 2. Belasting van provincies, gemeenten en publiekrechtelijke rechtspersonen conform artikel 3.3.8 van het decreet van 28 maart 2014 betreffende de landinrichting (... - ...)

Artikel 6. (03/12/2020- ...)

De gemeente Kinrooi wordt belast met de uitvoering van maatregel 1.2 en 3.1 van het landinrichtingsplan `Kessenich in Zich(t)'.

Maatregel 1.2 is een inrichtingswerk dat wordt uitgevoerd op gronden van de Kerkfabriek Sint-Martinus Kessenich, die beheerd worden door de gemeente Kinrooi.

Maatregel 3.1 is een inrichtingswerk dat wordt uitgevoerd op gronden van de gemeente Kinrooi, die beheerd worden door de gemeente Kinrooi.

Artikel 7. (03/12/2020- ...)

Ons Dak cvba wordt belast met de uitvoering van maatregel 3.4 van het landinrichtingsplan `Kessenich in Zich(t)'.

Maatregel 3.4 is een inrichtingswerk dat wordt uitgevoerd op gronden van Ons Dak cvba, die beheerd worden door Ons Dak cvba.

Afdeling 3. Belasting van privaatrechtelijke rechtspersonen en natuurlijke personen conform artikel 3.3.9 van het decreet van 28 maart 2014 betreffende de landinrichting (... - ...)

Artikel 8. (03/12/2020- ...)

Regionaal Landschap Kempen en Maasland vzw wordt belast met de uitvoering van maatregel 2.1.b, 5.4.a en 5.4.b van het landinrichtingsplan `Kessenich in Zich(t)'.

Maatregel 2.1.b is een inrichtingswerk dat wordt uitgevoerd op gronden van een natuurlijke persoon, die beheerd worden door een natuurlijke persoon.

Maatregel 5.4.a en 5.4.b zijn inrichtingswerken die worden uitgevoerd op gronden van privaatrechtelijke rechtspersonen en natuurlijke personen, die beheerd worden door Regionaal Landschap Kempen en Maasland vzw.

HOOFDSTUK 3. Bepalingen naar aanleiding van de inzet van inrichtingswerken uit kracht van wet (... - ...)

Artikel 9. (03/12/2020- ...)

De kadastrale gegevens van de percelen waarop inrichtingswerken uit kracht van wet worden uitgevoerd met de beschrijving van de uit te voeren inrichtingswerken uit kracht van wet, zijn opgenomen in de bijlagen 2, 3 en 4, die bij dit besluit zijn gevoegd.

BIJLAGE (03/12/2020- ...)

Landinrichtingsplan als vermeld in artikel 1

BIJLAGE (03/12/2020- ...)

BIJLAGE (03/12/2020- ...)

BIJLAGE (03/12/2020- ...)


Vlaamse Codex, officiële website van de Vlaamse Overheid - https://codex.vlaanderen.be
Geconsolideerde versie die geldt op 04/05/2024