Ministerieel besluit tot vaststelling van het basisreglement van de leningen van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen

Datum 26/11/2020

Inhoudstafel

  1. HOOFDSTUK 1. Algemene bepalingen
  2. [HOOFDSTUK 2. Leningen aan woonmaatschappijen in het kader van de sanering van hun financiële situatie (verv. MB 25 augustus 2022, art. 18, I: 1 oktober 2022)]
  3. HOOFDSTUK 3. Leningen als vermeld in artikel 4.60, eerste lid, 1°, van het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021
  4. HOOFDSTUK 4. Leningen als vermeld in artikel 4.60, eerste lid, 2°, van het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021
  5. [HOOFDSTUK 5. Leningen voor de overdracht van onroerende goederen bij de vorming van woonmaatschappijen als vermeld in artikel 4.60, eerste lid, 3°, van het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021 (verv. MB 25 augustus 2022, art. 22, I; 1 oktober 2022)]
  6. HOOFDSTUK 5/1. Leningen aan hogeronderwijsinstellingen voor de realisatie van basiskoten, vermeld in artikel 4.60, eerste lid, 4°, van het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021
  7. HOOFDSTUK 6. Slotbepaling

Inhoud

(... - ...)

Rechtsgronden
Dit besluit is gebaseerd op:
- de Vlaamse Codex Wonen van 2021, artikel 4.13, § 1, tweede lid, artikel 4.15, 4.19, 6°, artikel 4.24, 2°, artikel 4.25 en artikel 4.47, eerste lid;
- het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021, artikel 4.62, 4.74, § 3, en artikel 5.44, § 4.

Vormvereisten
De volgende vormvereisten zijn vervuld:
- De raad van bestuur van de VMSW heeft het basisreglement van de leningen voorgesteld op 17 december 2019;
- De Inspectie van Financiën heeft advies gegeven op 24 april 2020;
- De Raad van State heeft advies 68.187/3 gegeven op 17 november 2020, met toepassing van artikel 84, § 1, eerste lid, 2°, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973.

DE VLAAMSE MINISTER VAN FINANCIEN EN BEGROTING, WONEN EN ONROEREND ERFGOED BESLUIT:

HOOFDSTUK 1. Algemene bepalingen (... - ...)

Artikel 1. (01/01/2024- ...)

In dit besluit wordt verstaan onder:
1° bescheiden woonaanbod: het bescheiden woonaanbod, vermeld in artikel 1.3, § 1, eerste lid, 3°, van de Vlaamse Codex Wonen van 2021;
2° commissie beheer rekening-courant: het overlegorgaan dat is opgericht ter uitvoering van artikel 4.38 van het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021;
3° consolidatie: de startdatum van de periode waarin kapitaal wordt afgelost;
3°/1: IRS: Interest Rate Swap, referentie voor rente op interestruilovereenkomsten op een bepaalde looptijd;
4° leningsverstrekker: de VMSW;
5° leningsovereenkomst: een leningsovereenkomst als vermeld in artikel 4.59, 2°, van hetzelfde besluit;
6° OLO: rendement van Belgische overheidsleningen op de secundaire markt - referentietarief van de lineaire obligaties, waarbij de daggegevens worden bedoeld die gepubliceerd worden door de Nationale Bank van België die de gemiddelde werkelijke rendementspercentages geven van de leningen met een resterende looptijd van 1 tot en met 30 jaar;
7° opnameperiode: de periode waarin de ontlener betalingen uitvoert op de lening. Die periode start op de datum van de leningsovereenkomst en eindigt op de datum van de consolidatie of van de terugbetaling van de lening - wat het eerst komt;
8° Rollend Grondfonds: het fonds, vermeld in 4.39 van hetzelfde besluit;
9° verrichting: een van de verrichtingen, vermeld in artikel 4.10, 9°, van hetzelfde besluit;
10° VMSW: de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen, vermeld in artikel 4.7 van de Vlaamse Codex Wonen van 2021.

Artikel 2. (01/10/2022- ...)

Een woonmaatschappij, gevormd op basis van een of meer vennootschappen die niet eerder erkend waren als sociale huisvestingsmaatschappij, financiert gedurende de eerste tien jaar na haar erkenning voor de financiering van een nieuwe verrichting via een marktconforme lening bij de VMSW minstens 20% van de kostprijs op een andere wijze dan met vreemd vermogen. De voormelde regel geldt niet voor de marktconforme leningen, vermeld in artikel 14 en 15.

Artikel 3. (01/10/2022- ...)

Als de VMSW een verrichting of de aankoop van roerende en onroerende goederen die noodzakelijk zijn bij het uitoefenen van activiteiten financiert, ook al is het maar gedeeltelijk, budgetteert de VMSW het leningsbedrag.

Een geldopname gebeurt via een betalingsaanvraag. Betalingsaanvragen worden standaard ingediend via een digitale applicatie.

De raad van bestuur van de VMSW stelt, na gestructureerd overleg binnen de Commissie Beheer Rekening-Courant, het betaalreglement vast dat de nadere regels bevat voor de bepalingen, vermeld in het tweede lid. Het betaalreglement bevat de procedure in verband met de betalingen van de VMSW in opdracht van de woonmaatschappijen: de tijdigheid van betalen, het indienen van betalingsaanvragen, de soorten van betalingsaanvragen, de behandelingstermijnen en de procedure als een betalingsaanvraag niet behandeld kan worden.

De ontlener wijst de financiering aan die de VMSW aanspreekt bij een geldopname als een verrichting of de aankoop van roerende en onroerende goederen die noodzakelijk zijn bij het uitoefenen van zijn activiteiten, uit meerdere bronnen gefinancierd wordt.

Als de digitale applicatie niet toegankelijk is, geeft de VMSW aan op welke manier de ontlener de betalingsaanvraag indient, in voorkomend geval op verzoek van de ontlener. De ontlener bewijst iedere betalingsaanvraag met facturen of andere bewijsdocumenten.

Artikel 4. (01/01/2021- ...)

De Euribor-referentie is gebaseerd op Euribor twaalf maanden. De referentierentevoet wordt per maand vastgesteld als het gemiddelde van de dagslotkoersen van de rentevoet Euribor twaalf maanden gedurende de afgelopen kalendermaand.

Rentevoeten afgeleid van de Euribor-referentie hebben als berekeningsbasis 30/360.

Als de referentierentevoet verhoogd met de marge negatief is, is de bodemrentevoet voor de marktconforme leningen minstens gelijk aan 0 %.

Onder de Euribor wordt in dit artikel verstaan: het benchmarktarief op de geldmarkt waartegen interbancaire termijndeposito's met een vaste looptijd tot en met één jaar in eurobedragen binnen de Europese Economische en Monetaire Unie aangeboden worden door de ene primaire bank aan de andere primaire bank.

Artikel 5. (01/01/2021- ...)

Iedere maand wordt per OLO met een resterende duurtijd van 1 tot 30 jaar het gemiddelde genomen van de referentiekoersen van die afgelopen kalendermaand.

Per type lening waarin een OLO-referentie wordt gebruikt, en per looptijd wordt een gewogen gemiddelde OLO bepaald. De berekening gaat uit van een theoretische aflossingstabel per leningstype, waarbij de kapitaalaflossingen starten vanaf het einde van het eerste jaar.

Voor een lening als vermeld in artikel 15, starten de kapitaalaflossingen in de theoretische aflossingstabel op het einde van het tweede jaar. Voor dat leningstype wordt uitgegaan van een rentevoet van -1 % en een progressiviteit in de aflossingen van 2%.

Als er geen OLO is met een resterende duurtijd op een bepaalde looptijd, wordt via interpolatie of extrapolatie een waarde bepaald, tenzij het om een looptijd van langer dan dertig jaar gaat. In dat geval wordt de waarde op dertig jaar genomen.

Rentevoeten gebaseerd op een OLO-referentie hebben een berekeningsbasis 30/360.

Als de referentierentevoet verhoogd met de marge negatief is, is de bodemrentevoet voor de marktconforme leningen minstens gelijk aan 0%. De bodemrentevoet geldt niet voor leningen als vermeld in artikel 14 en 15.

Artikel 5/1. (01/01/2024- ...)

Iedere maand wordt per IRS met een resterende duurtijd van 1 tot 30 jaar het gemiddelde genomen van de referentiekoersen van die afgelopen kalendermaand.

Per type lening waarin een IRS-referentie wordt gebruikt, en per looptijd wordt een gewogen gemiddelde IRS bepaald. De berekening gaat uit van een theoretische aflossingstabel per leningstype, waarbij de kapitaalaflossingen starten vanaf het einde van het eerste jaar.

Als er geen IRS is met een resterende duurtijd op een bepaalde looptijd, wordt via interpolatie of extrapolatie een waarde bepaald, tenzij het om een looptijd van langer dan dertig jaar gaat. In dat geval wordt de waarde op dertig jaar genomen.

Rentevoeten gebaseerd op een IRS-referentie hebben een berekeningsbasis 30/360.

Als de referentierentevoet verhoogd met de marge negatief is, is de bodemrentevoet voor de marktconforme leningen minstens gelijk aan 0%.
 

Artikel 6. (01/01/2021- ...)

De raad van bestuur van de VMSW kan oordelen dat de vorm van de rentecurve of de marges die door de financiële instellingen gehanteerd worden of referentierentevoeten dusdanig geëvolueerd zijn dat het noodzakelijk is een nieuwe berekening te maken voor een of meer leningstypes. In dat geval brengt de raad van bestuur van de VMSW de Vlaamse minister, bevoegd voor het woonbeleid, op de hoogte van die nieuwe berekening op basis van de principes, vermeld in artikel 5 en 7.

Artikel 7. (01/01/2021- ...)

De marge wordt uitgedrukt in procentpunten en wordt minstens jaarlijks vastgelegd door de raad van bestuur van de VMSW. De marge kan variëren naargelang de looptijd, het type lening en het doel van de lening. De hoogte van de marge is afhankelijk van de marges die de financiële instellingen en het Vlaamse Gewest hanteren en van kosten. De marge wordt vastgesteld conform de afspraken die zijn gemaakt ter uitvoering van artikel 4.94 van het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021.

Artikel 8. (01/01/2021- ...)

§ 1. Bij sommige financieringen lost een ontlener het kapitaal af door annuïteiten te betalen, namelijk met verschillende kapitaaltranches. De aflossing start in dat geval een jaar na de consolidatie.

Voor ieder type lening is in een maximale opnameperiode voorzien in hoofdstuk 3 en 4. Een lening wordt in de volgende gevallen voor het einde van de opnameperiode geconsolideerd:
1° als het voorwerp van de lening een activiteit met een voorlopige oplevering is, gebeurt de consolidatie op het einde van de tweede maand die volgt op de datum waarop de VMSW de eindafrekening van de werken vaststelt;
2° als de ontlener digitaal of schriftelijk aan de leningsverstrekker meedeelt dat hij de laatste geldopname op de lening heeft gedaan, gebeurt de consolidatie op het einde van de tweede maand die volgt op de datum van die mededeling.

Als een lening de maximale opnameperiode van de lening, vermeld in hoofdstuk 3 en 4, overschrijdt, consolideert de VMSW die lening ambtshalve, tenzij de ontlener in een bericht uiterlijk drie maanden voor het verstrijken van de opnameperiode kan aantonen dat een langere opnameperiode nodig is en de VMSW daarmee instemt. De opnameperiode kan voor maximaal een jaar worden verlengd tegen de oorspronkelijke rentevoet, tenzij anders aangegeven is in het artikel van het leningstype.

§ 2. Andere financieringen dan de financieringen, vermeld in hoofdstuk 3 en 4 hebben een vaste vervaldag. Dat zijn ballonleningen waarbij de opnameperiode in feite loopt tot de vervaldag. Van die leningen verlengt de VMSW de looptijd niet. Als een ontlener de nodige tijd voor een project te kort heeft ingeschat, betaalt hij de financiering op de eindvervaldag toch terug. De ontlener kan een nieuwe financiering aanvragen tegen de dan geldende voorwaarden.

Artikel 9. (01/01/2021- ...)

Commissies en de andere kosten van reserveringscommissie, van waarborgcommissie of van verzakingscommissie, bedragen 0 euro.

Artikel 9/1. (01/01/2024- ...)

In geval van wanbetaling worden de niet-betaalde bedragen vanaf de vervaldag van de verschuldigde bedragen tot de dag van hun effectieve betaling, van rechtswege en zonder ingebrekestelling, vermeerderd met een interest van 0,50% boven het tarief Basisfinanciering van de Europese Centrale Bank. Er is wanbetaling als op de vervaldag de het bedrag van de schuld dat opeisbaar is van de lening niet wordt aangerekend op de rekening-courant van de ontlener als gevolg van een structureel negatief saldo op de rekening-courant van de ontlener en als de ontlener de hoofdsom niet op een andere manier heeft betaald.

[HOOFDSTUK 2. Leningen aan woonmaatschappijen in het kader van de sanering van hun financiële situatie (verv. MB 25 augustus 2022, art. 18, I: 1 oktober 2022)] (... - ...)

Artikel 10. (01/01/2021- ...)

Als de VMSW een lening in het kader van een herfinanciering als vermeld in artikel 4.60, eerste lid, 2°, van het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021 toekent, worden waarborgen opgenomen in de leningsovereenkomst. De raad van bestuur van de VMSW bepaalt de voorwaarden voor die lening, rekening houdend met het doel van de lening, de financiële situatie van de ontlener en de financiële vooruitzichten van de VMSW.

Artikel 11. (01/10/2022- ...)

Als de VMSW een kortlopende lening toekent aan een woonmaatschappij voor het opvangen van tijdelijke liquiditeitstekorten als vermeld in artikel 4.60, eerste lid, 3°, van het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021, worden waarborgen opgenomen in de leningsovereenkomst.

De ontlener verbindt zich ertoe om onvoorwaardelijk en op eerste verzoek van de leningsverstrekker een hypotheek te verlenen op het goed dat in de leningsovereenkomst is beschreven. Die hypotheek is ten voordele van de VMSW en voor een bedrag dat wordt bepaald in de leningsovereenkomst.

De VMSW kan een lening als vermeld in het eerste lid, alleen toekennen als uit de financiële planning blijkt dat de lening met redelijke zekerheid kan worden afgelost op de vervaldag. De ontlener maakt die financiële planning op, waarna de VMSW ze nakijkt.

De raad van bestuur van de VMSW bepaalt de voorwaarden voor de lening, vermeld in het eerste lid, en houdt daarbij rekening met al de volgende elementen:
1° het doel van de lening;
2° de financiële situatie van de ontlener;
3° de financiële vooruitzichten van de VMSW.

HOOFDSTUK 3. Leningen als vermeld in artikel 4.60, eerste lid, 1°, van het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021 (... - ...)

Artikel 12. (01/10/2022- ...)

De ontlener houdt ieder goed dat beleend wordt, ook al is het maar gedeeltelijk, vrij en onbelast, en niet bezwaard met enig zakelijk recht of zakelijk zekerheidsrecht ten voordele van een derde die geen overheid is totdat alle verbintenissen van die belening ten opzichte van de VMSW nagekomen zijn. Het goed wordt nader omschreven in de leningsovereenkomst. Als het goed verdwijnt uit het patrimonium van de ontlener, wordt de lening vervroegd afgelost.

De ontlener verbindt zich ertoe om onvoorwaardelijk en op eerste verzoek van de leningsverstrekker een hypotheek in eerste rang te verlenen op het in de leningsovereenkomst beschreven goed. Die hypotheek is ten voordele van de leningsverstrekker en voor een bedrag dat wordt bepaald in de leningsovereenkomst. Als op het goed een hypotheek rust ten gunste van een andere overheid, krijgt de leningsverstrekker de volgende rang.

Als de ontlener een woonmaatschappij is, vraagt de VMSW eerst het advies aan de commissie beheer rekening-courant. De commissie beheer rekening-courant komt dan binnen drie werkdagen samen.

Alle kosten, taksen, zegel- en registratierechten, erelonen, betekeningskosten, kosten van hernieuwing en doorhaling en, in het algemeen, alle kosten die de leningsverstrekker nodig vindt voor de vestiging of het behoud van de zekerheden en, als dat nodig is, voor de gedwongen tenuitvoerlegging, zijn ten laste van de ontlener.

Artikel 13. (01/01/2021- ...)

De subsidies die de Vlaamse minister, bevoegd voor het woonbeleid, conform artikel 5.36 en 5.56 van het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021 ter beschikking stelt aan de VMSW, geeft de VMSW door aan de initiatiefnemers in de vorm van een tussenkomst in de lening.

Als het definitieve subsidiebedrag dat de VMSW ontvangt, eventueel via een verrekening, voor een bepaald jaar verschilt van het bedrag dat ze zelf heeft doorgestort aan de initiatiefnemers, kan dat resulteren in een correctiebeweging in de tussenkomst.

Artikel 14. (01/01/2021- ...)

Onder de volgende voorwaarden kan de VMSW een FS3-bulletlening op tien jaar met een tussenkomst toekennen:
1° aard van de lening: een lening met vaste vervaldag;
2° looptijd: tien jaar;
3° aflossing: op de eindvervaldag;
4° referentierentevoet: vaste rentevoet gebaseerd op de OLO-referentie die bepaald is conform artikel 5;
5° vaststelling rentevoet: op basis van de datum van de vraag voor budgettoewijzing van de ontlener aan de leningsverstrekker, referentierentevoet verhoogd met de marge;
6° betaling interest: de interest wordt jaarlijks afgerekend op 31 december tot het jaar dat de terugbetaling voorafgaat en een laatste keer op de eindvervaldag, of op de datum van de kennisgeving van de verkoop van de laatste woning in een project, of op de datum van de omzetting in de definitieve financiering;
7° vrijwillige volledige of gedeeltelijke vervroegde terugbetaling: kan altijd als de ontlener een voorbericht geeft van drie maanden. Er is geen wederbeleggingsvergoeding verschuldigd;
8° verplichte volledige of gedeeltelijke vervroegde terugbetaling: er is geen wederbeleggingsvergoeding verschuldigd. Een verplichte volledige of gedeeltelijke vervroegde terugbetaling gebeurt in de volgende gevallen:
a) als het goed waarvoor geleend is, ontvreemd is, is er een verplicht vervroegde aflossing binnen de maand nadat de VMSW de kennisgeving van de vervreemding ontvangt. Het aandeel van het op dat ogenblik ontvreemde goed in het leningsbedrag bepaalt het terug te betalen kapitaal;
b) als de lening een voorlopige financiering is en de ontlener een definitieve financiering voor die verrichting krijgt, is er een verplichte vervroegde terugbetaling bij die omzetting. Het aandeel van het goed dat benut wordt en waarop de definitieve financiering is gebaseerd, bepaalt het terug te betalen kapitaal;
9° tussenkomst: het aan de lening toewijsbare deel van de tussenkomst, vermeld in artikel 13, wordt op de interestvervaldag op de lening verrekend. De lening kan langer blijven lopen, ook zonder tussenkomst. De tussenkomst kan niet uitgekeerd worden als er geen lening loopt.

In dit artikel wordt verstaan onder een FS3-bulletlening: de lening zoals vermeld in artikel 5.44, § 1, eerste lid, van het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021.

Artikel 15. (01/03/2024- ...)

Onder de volgende voorwaarden kan de VMSW een marktconforme FS3-lening op 33 jaar met een tussenkomst toekennen:
1° aard van de lening: een lening met progressieve annuïteiten;
2° looptijd: start op de datum van de leningsovereenkomst. De opnameperiode is maximaal vijf jaar. Als er dan nog geen consolidatie is, wordt ambtshalve geconsolideerd. Er kunnen nog bedragen opgenomen worden op de lening tot twaalf maanden na de consolidatie. De aflossingsfase duurt 33 jaar;
3° aflossing: kapitaalaflossingen volgens een progressiviteit van 2 % en een rentevoet van -1 %;
4° referentierentevoet: vaste rentevoet gebaseerd op de OLO-referentie die bepaald is conform artikel 5 van dit besluit, die zowel tijdens de opname- als de consolidatiefase dezelfde is;
5° vaststelling rentevoet: op basis van de vraag voor budgettoewijzing van de ontlener aan de leningsverstrekker, referentierentevoet verhoogd met marge;
6° bijkomende marge: de VMSW kan een bijkomende marge aanrekenen van minimaal 25 en maximaal 50 basispunten conform artikel 4.78 van het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021;
7° interesten tijdens de opnamefase: worden afgerekend op 31 december van elk jaar dat de consolidatie voorafgaat en de laatste keer op de consolidatiedatum;
8° betaling annuïteit: jaarlijks vanaf 1 jaar na de consolidatiedatum;
9° vrijwillige volledige of gedeeltelijke vervroegde terugbetaling: kan altijd, als de ontlener een voorbericht geeft van drie maanden. De wederbeleggingsvergoeding bedraagt het financiële verlies met een maximum van zes maanden interest op het vervroegd af te lossen kapitaal en een minimum van 0 euro;
10° verplichte volledige of gedeeltelijke vervroegde terugbetaling: er is geen wederbeleggingsvergoeding verschuldigd. Een verplichte volledige of gedeeltelijke vervroegde terugbetaling gebeurt in de volgende gevallen:
a) als het goed waarvoor geleend is, ontvreemd is, is er een verplicht vervroegde aflossing binnen de maand nadat de VMSW de kennisgeving van de vervreemding ontvangt. Het aandeel van het op dat ogenblik ontvreemde goed in het leningsbedrag bepaalt het terug te betalen kapitaal;
b) als er subsidies ontvangen worden voor een of meer woningen of basiskoten in dit project, is er een verplicht vervroegde terugbetaling ter waarde van het subsidiebedrag;
c) als de vervroegde terugbetaling gebeurt ter uitvoering van artikel 4.155/4 van het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021;
11° tussenkomst: het aan de lening toewijsbare deel van de tussenkomst, vermeld in artikel 13 van dit besluit, wordt op iedere interestvervaldag op de lening verrekend.

Artikel 16. (01/01/2021- ...)

De VMSW verstrekt een marktconforme lening op maximaal 33 jaar tegen een variabele rentevoet aan woonactoren voor financieringen boven het maximale subsidiabele bedrag als vermeld in de artikelen 5.38, 5.40, 5.41 en 5.42 van het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021.

Onder de volgende voorwaarden kan de VMSW een lening als vermeld in het eerste lid, toekennen:
1° aard van de lening: een lening met constante annuïteiten;
2° looptijd: start op de datum van de leningsovereenkomst. De opnameperiode is maximaal vijf jaar. Als er dan nog geen consolidatie is, wordt ambtshalve geconsolideerd. Er kunnen nog bedragen opgenomen worden op de lening tot twaalf maanden na de consolidatie. De aflossingsfase duurt 5, 10, 15, 20, 25, 30 of 33 jaar, overeen te komen tussen de ontlener en de leningsverstrekker;
3° aflossing: progressieve kapitaaltranches op basis van de eerste rentevoet;
4° referentierentevoet: Euribor-referentie op twaalf maanden;
5° vaststelling rentevoet: op basis van de datum van de vraag voor budgettoewijzing van de ontlener aan de leningsverstrekker, referentierentevoet verhoogd met de marge. De rentevoet wordt jaarlijks herzien. Om de vijf jaar kan de leningsverstrekker de marge herbekijken op basis van de dan geldende voorwaarden;
6° interest tijdens de opnamefase: wordt jaarlijks afgerekend op 31 december tot het jaar dat de consolidatie voorafgaat en een laatste keer op de consolidatiedatum;
7° betaling annuïteit: jaarlijks vanaf een jaar na de consolidatiedatum;
8° vrijwillige volledige of gedeeltelijke vervroegde terugbetaling: kan altijd als de ontlener een voorbericht geeft van drie maanden. Er is geen wederbeleggingsvergoeding verschuldigd;
9° verplichte volledige of gedeeltelijke vervroegde terugbetaling: er is geen wederbeleggingsvergoeding verschuldigd. Een verplichte volledige of gedeeltelijke vervroegde terugbetaling gebeurt in de volgende gevallen:
a) als het goed waarvoor geleend is, ontvreemd is, is er een verplicht vervroegde aflossing binnen de maand nadat de VMSW de kennisgeving van de vervreemding ontvangt. Het aandeel van het op dat ogenblik ontvreemde goed in het leningsbedrag bepaalt het terug te betalen kapitaal;
b) als er subsidies ontvangen worden voor een of meer woningen in dit project, is er een verplicht vervroegde terugbetaling ter waarde van het subsidiebedrag.

Artikel 17. (01/01/2024- ...)

De VMSW verstrekt een marktconforme lening op maximaal 33 jaar tegen een vaste rentevoet aan woonactoren voor financieringen boven het maximale subsidiabele bedrag als vermeld in de artikelen 5.38, 5.40, 5.41 en 5.42 van het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021.

Onder de volgende voorwaarden kan de VMSW een lening als vermeld in het eerste lid toekennen:
1° aard van de lening: een lening met constante annuïteiten;
2° looptijd: start op de datum van de leningsovereenkomst. De opnameperiode is maximaal vijf jaar. Als er dan nog geen consolidatie is, wordt ambtshalve geconsolideerd. Er kunnen nog bedragen opgenomen worden op de lening tot twaalf maanden na de consolidatie. De aflossingsfase duurt 5, 10, 15, 20, 25, 30 of 33 jaar, overeen te komen tussen de ontlener en de leningsverstrekker;
3° aflossing: progressieve kapitaaltranches op basis van de eerste rentevoet;
4° referentierentevoet: vaste rentevoet gebaseerd op de IRS-referentie die bepaald is conform artikel 5/1, en de contractueel bepaalde looptijd;
5° vaststelling rentevoet: op basis van de datum van de vraag voor budgettoewijzing van de ontlener aan de leningsverstrekker, referentierentevoet verhoogd met de marge;
6° interest tijdens de opnamefase: wordt jaarlijks afgerekend op 31 december tot het jaar dat de consolidatie voorafgaat en een laatste keer op de consolidatiedatum;
7° betaling annuïteit: jaarlijks vanaf een jaar na de consolidatiedatum;
8° vrijwillige volledige of gedeeltelijke vervroegde terugbetaling: kan altijd als de ontlener een voorbericht van drie maanden geeft. De wederbeleggingsvergoeding bedraagt het financiële verlies met een maximum van zes maanden interest op het vervroegd af te lossen kapitaal en een minimum van 0 euro;
9° verplichte volledige of gedeeltelijke vervroegde terugbetaling er is geen wederbeleggingsvergoeding verschuldigd. Een verplichte volledige of gedeeltelijke vervroegde terugbetaling gebeurt in de volgende gevallen:
a) als het goed waarvoor geleend is, ontvreemd is, is er een verplicht vervroegde aflossing binnen de maand nadat de VMSW de kennisgeving van de vervreemding ontvangt. Het aandeel van het op dat ogenblik ontvreemde goed in het leningsbedrag, bepaalt het terug te betalen kapitaal;
b) als er subsidies worden ontvangen voor een of meer woningen in het project, is er een verplicht vervroegde terugbetaling ter waarde van het subsidiebedrag.

Artikel 18. (01/01/2021- ...)

De VMSW kan onder de volgende voorwaarden aan Vlabinvest APB een lening Rollend Grondfonds op vijf jaar, verlengbaar met vijf jaar, toekennen:
1° aard van de lening: een lening met vaste vervaldag;
2° looptijd: vijf jaar, een keer verlengbaar voor nog eens vijf jaar in overleg tussen de ontlener en de leningsverstrekker;
3° aflossing: op de eindvervaldag of bij de verkoop van de grond waarop de lening betrekking heeft;
4° rentevoet: renteloos;
5° vrijwillige volledige of gedeeltelijke vervroegde terugbetaling: kan altijd, als de ontlener een voorbericht geeft van drie maanden. Bij een vrijwillige volledige of gedeeltelijke vervroegde terugbetaling is geen wederbeleggingsvergoeding verschuldigd.

In het eerste lid wordt verstaan onder Vlabinvest APB: het agentschap voor woon- en zorginfrastructuurbeleid voor Vlaams-Brabant, een autonoom provinciebedrijf opgericht door de provincieraad van Vlaams-Brabant op 22 oktober 2013.

Artikel 19. (01/01/2021- ...)

De VMSW kan een lening Rollend Grondfonds op 33 jaar verstrekken met een tussenkomt die gelijk is aan de lening, vermeld in artikel 15, maar die een afwijkende startdatum en consolidatiedatum heeft.

Onder de volgende voorwaarden kan de VMSW de lening, vermeld in het eerste lid, toekennen:
1° aard van de lening: een lening met progressieve annuïteiten;
2° looptijd: de lening wordt verstrekt binnen een periode van drie maanden na de datum van de beslissing over de toekenning van de Vlaamse minister, bevoegd voor het woonbeleid. De opnameperiode duurt maximaal tien jaar. De aflossingsfase duurt 33 jaar;
3° aflossing: kapitaalaflossingen rekening houdend met een progressiviteit van 2 % en een rentevoet van -1 %;
4° referentierentevoet: vaste rentevoet gebaseerd op de OLO-referentie die bepaald is conform artikel 5 van dit besluit, die zowel tijdens de opname- als de consolidatiefase dezelfde is;
5° vaststelling rentevoet: op basis van de datum van de vraag voor budgettoewijzing van de ontlener aan de leningsverstrekker wordt de rentevoet vastgelegd als de som van de referentierentevoet en de marge;
6° bijkomende marge: de VMSW kan een marge aanrekenen van minimaal 25 en maximaal 50 basispunten conform artikel 4.78 van het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021;
7° interesten tijdens de opnamefase: worden afgerekend op 31 december van elk jaar dat de consolidatie voorafgaat en de laatste keer op de consolidatiedatum;
8° betaling annuïteit: jaarlijks vanaf 1 jaar na de consolidatiedatum;
9° vrijwillige volledige of gedeeltelijke vervroegde terugbetaling: kan altijd als de ontlener een voorbericht van drie maanden geeft. De wederbeleggingsvergoeding bedraagt het financiële verlies met een maximum van zes maanden interest op het vervroegd af te lossen kapitaal en een minimum van 0 euro;
10° verplichte volledige of gedeeltelijke vervroegde terugbetaling: er is geen wederbeleggingsvergoeding verschuldigd. Een verplichte vervroegde terugbetaling gebeurt in de volgende gevallen:
a) als het goed waarvoor geleend is, ontvreemd is, is er een verplicht vervroegde aflossing binnen de maand nadat de VMSW de kennisgeving van de vervreemding ontvangt. Het aandeel van het op dat ogenblik ontvreemde goed in het leningsbedrag, bepaalt het terug te betalen kapitaal;
b) als er subsidies voor een of meer woningen in dit project worden ontvangen, is er een verplicht vervroegde terugbetaling ter waarde van het subsidiebedrag.
11° tussenkomst: het aan de lening toewijsbare deel van de tussenkomst, vermeld in artikel 13 van dit besluit, wordt op iedere interestvervaldag op de lening verrekend.

Artikel 20. (01/01/2021- ...)

De gesubsidieerde lening die is toegekend ter uitvoering van het besluit van de Vlaamse Regering van 6 juli 1994 houdende regeling tot de toekenning van subsidies aan de Vlaamse huisvestingsmaatschappij voor de financiering van haar investeringsprogramma is uitdovend.

Voor de leningen, vermeld in het eerste lid, zijn vervroegde aflossingen zonder wederbeleggingsvergoeding toegestaan op iedere interestvervaldag. De ontlener vraagt dat drie maanden vooraf schriftelijk aan.

Artikel 21. (01/01/2021- ...)

De gesubsidieerde lening die is toegekend ter uitvoering van het besluit van de Vlaamse Regering van 12 oktober 2007 houdende de financiering van de sociale huisvestingsmaatschappijen voor de realisatie van sociale huurwoningen en de daaraan verbonden werkingskosten is uitdovend.

Voor de leningen, vermeld in het eerste lid, zijn vervroegde aflossingen zonder wederbeleggingsvergoeding toegestaan op iedere interestvervaldag. De ontlener vraagt dat drie maanden vooraf schriftelijk aan.

Artikel 22. (01/01/2021- ...)

Onder de volgende voorwaarden kan de VMSW een lening op maximaal tien jaar toekennen tegen een variabele rentevoet:
1° aard van de lening: een lening met vaste vervaldag;
2° looptijd: maximaal tien jaar en afhankelijk van het doel van de financiering, te bepalen in overleg tussen de ontlener en de leningsverstrekker;
3° aflossing: op de eindvervaldag;
4° referentierentevoet: Euribor-referentie op twaalf maanden;
5° vaststelling rentevoet: op basis van de datum van de vraag voor budgettoewijzing van de ontlener aan de leningsverstrekker, referentierentevoet verhoogd met de marge. De rentevoet wordt jaarlijks herzien. Om de vijf jaar kan de leningsverstrekker de marge herbekijken op basis van de dan geldende voorwaarden;
6° betaling interest: wordt jaarlijks afgerekend op 31 december tot het jaar dat de terugbetaling voorafgaat en een laatste keer op de eindvervaldag of de op datum van de kennisgeving van de verkoop van de laatste woning in een project;
7° vrijwillige volledige of gedeeltelijke vervroegde terugbetaling: kan altijd, als de ontlener een voorbericht geeft van drie maanden. Er is geen wederbeleggingsvergoeding verschuldigd;
8° verplichte volledige of gedeeltelijke vervroegde terugbetaling: er is geen wederbeleggingsvergoeding verschuldigd. Een verplichte vervroegde terugbetaling gebeurt in de volgende gevallen:
a) als het goed waarvoor geleend is, ontvreemd is, is er een verplicht vervroegde aflossing binnen de maand nadat de VMSW de kennisgeving van de vervreemding ontvangt. Het aandeel van het op dat ogenblik ontvreemde goed in het leningsbedrag bepaalt het terug te betalen kapitaal;
b) als de lening een voorlopige financiering is en de ontlener een definitieve financiering krijgt voor die verrichting of voor de aankoop van roerende en onroerende goederen die noodzakelijk zijn bij het uitoefenen van zijn activiteiten, dan is er een verplichte vervroegde terugbetaling bij die omzetting. Het aandeel van het goed dat benut wordt en waarop de definitieve financiering is gebaseerd, bepaalt het terug te betalen kapitaal.

Artikel 23. (01/01/2024- ...)

Onder de volgende voorwaarden kan de VMSW een lening op maximaal tien jaar toekennen tegen een vaste rentevoet:
1° aard van de lening: een lening met vaste vervaldag;
2° looptijd: maximaal tien jaar en afhankelijk van het doel van de financiering te bepalen in overleg tussen de ontlener en de leningsverstrekker;
3° aflossing: op de eindvervaldag;
4° referentierentevoet: vaste rentevoet gebaseerd op de IRS-referentie die bepaald is conform artikel 5/1, en de contractueel bepaalde looptijd;
5° vaststelling rentevoet: op basis van de datum van de vraag voor budgettoewijzing van de ontlener aan de leningsverstrekker, referentierentevoet verhoogd met de marge;
6° betaling interest: wordt jaarlijks afgerekend op 31 december tot het jaar dat de terugbetaling voorafgaat en een laatste keer op de eindvervaldag of op de datum waarop de leningsverstrekker de kennisgeving van de verkoop van de laatste woning in een project ontvangt;
7° vrijwillige volledige of gedeeltelijke vervroegde terugbetaling: kan altijd, als de ontlener een voorbericht geeft van drie maanden. Er is geen wederbeleggingsvergoeding verschuldigd;
8° verplichte volledige of gedeeltelijke vervroegde terugbetaling: er is geen wederbeleggingsvergoeding verschuldigd. Een verplichte vervroegde terugbetaling gebeurt in de volgende gevallen:
a) als het goed waarvoor geleend is, ontvreemd is, is er een verplicht vervroegde aflossing binnen de maand nadat de VMSW de kennisgeving van de vervreemding ontvangt. Het aandeel van het op dat ogenblik ontvreemde goed in het leningsbedrag bepaalt het terug te betalen kapitaal;
b) als de lening een voorlopige financiering is en de ontlener een definitieve financiering krijgt voor die verrichting of voor de aankoop van roerende en onroerende goederen die noodzakelijk zijn bij het uitoefenen van zijn activiteiten, is er een verplichte vervroegde terugbetaling bij die omzetting. Het aandeel van het goed dat benut wordt en waarop de definitieve financiering is gebaseerd, bepaalt het terug te betalen kapitaal.

HOOFDSTUK 4. Leningen als vermeld in artikel 4.60, eerste lid, 2°, van het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021 (... - ...)

Artikel 24. (01/10/2022- ...)

De ontlener houdt ieder goed dat beleend wordt, ook al is het maar gedeeltelijk, vrij en onbelast, en niet bezwaard met enig zakelijk recht of zakelijk zekerheidsrecht ten voordele van een derde die geen overheid is totdat alle verbintenissen van die belening ten opzichte van de VMSW nagekomen zijn. Het goed wordt nader omschreven in de leningsovereenkomst. Als het goed verdwijnt uit het patrimonium van de ontlener, wordt de lening vervroegd afgelost.

De ontlener verbindt zich ertoe om onvoorwaardelijk en op eerste verzoek van de leningsverstrekker een hypotheek in eerste rang te verlenen ten voordele van de leningsverstrekker op een of meer willekeurige vrije en onbelaste onroerende goederen uit zijn patrimonium. Die hypotheek is ten voordele van de VMSW en voor minstens de waarde van het uitstaande kapitaal bij de VMSW.

Als de ontlener een woonmaatschappij is, vraagt de VMSW eerst advies aan de commissie beheer rekening-courant. De commissie beheer rekening-courant komt dan binnen drie werkdagen samen.

Alle kosten, taksen, zegel- en registratierechten, erelonen, betekeningskosten, kosten van hernieuwing en doorhaling en, in het algemeen, alle kosten die de leningsverstrekker nodig vindt voor de vestiging of het behoud van de zekerheden en, in voorkomend geval, de gedwongen tenuitvoerlegging, zijn ten laste van de ontlener.

Artikel 25. (01/01/2024- ...)

Onder de volgende voorwaarden kan de VMSW een financiering, die niet kan worden aangewend voor de verwerving van onroerende goederen en de realisatie van geconventioneerde huurwoningen, op maximaal tien jaar toekennen tegen een variabele rentevoet:
1° aard van de lening: een lening met vaste vervaldag;
2° looptijd: maximaal tien jaar en afhankelijk van het doel van de financiering, dat bepaald wordt in overleg tussen de ontlener en de leningsverstrekker;
3° aflossing: op de eindvervaldag;
4° referentierentevoet: Euribor-referentie op twaalf maanden;
5° vaststelling rentevoet: op basis van de datum van de vraag voor budgettoewijzing van de ontlener aan de leningsverstrekker, referentierentevoet verhoogd met de marge. De rentevoet wordt jaarlijks herzien. Om de vijf jaar kan de leningsverstrekker de marge herbekijken op basis van de dan geldende voorwaarden;
6° betaling interest: wordt jaarlijks afgerekend op 31 december tot het jaar dat de terugbetaling voorafgaat en een laatste keer op de eindvervaldag of op de datum waarop de leningsverstrekker de kennisgeving van de verkoop van de laatste woning in een project ontvangt;
7° vrijwillige volledige of gedeeltelijke vervroegde terugbetaling: kan altijd als de ontlener een voorbericht geeft van drie maanden. Er is geen wederbeleggingsvergoeding verschuldigd;
8° verplichte volledige of gedeeltelijke vervroegde terugbetaling: er is geen wederbeleggingsvergoeding verschuldigd. Een verplichte vervroegde terugbetaling gebeurt in de volgende gevallen:
a) als het goed waarvoor geleend is, ontvreemd is, is er een verplicht vervroegde aflossing binnen de maand nadat de VMSW de kennisgeving van de vervreemding ontvangt. Het aandeel van het op dat ogenblik ontvreemde goed in het leningsbedrag bepaalt het terug te betalen kapitaal;
b) als de lening een voorlopige financiering is en de ontlener een definitieve financiering krijgt voor die verrichting of voor de aankoop van roerende en onroerende goederen die noodzakelijk zijn bij het uitoefenen van zijn activiteiten, is er een verplichte vervroegde terugbetaling bij die omzetting. Het aandeel van het goed dat benut wordt en waarop de definitieve financiering is gebaseerd, bepaalt het terug te betalen kapitaal.

Artikel 26. (01/01/2024- ...)

Onder de volgende voorwaarden kan de VMSW een financiering, die niet kan worden aangewend voor de verwerving van onroerende goederen en de realisatie van geconventioneerde huurwoningen, op maximaal tien jaar toekennen tegen een vaste rentevoet:
1° aard van de lening: een lening met vaste vervaldag;
2° looptijd: maximaal tien jaar en afhankelijk van het doel van de financiering te bepalen in overleg tussen de ontlener en de leningsverstrekker;
3° aflossing: op de eindvervaldag;
4° referentierentevoet: vaste rentevoet gebaseerd op de IRS-referentie die bepaald is conform artikel 5/1, en de contractueel bepaalde looptijd;
5° vaststelling rentevoet: op basis van de datum van de vraag voor budgettoewijzing van de ontlener aan de leningsverstrekker, referentierentevoet verhoogd met de marge;
6° betaling interest: wordt jaarlijks afgerekend op 31 december tot het jaar dat de terugbetaling voorafgaat en een laatste keer op de eindvervaldag of op de datum van de kennisgeving van de verkoop van de laatste woning in een project;
7° vrijwillige volledige of gedeeltelijke vervroegde terugbetaling: kan altijd als de ontlener een voorbericht geeft van drie maanden. Er is geen wederbeleggingsvergoeding verschuldigd;
8° verplichte volledige of gedeeltelijke vervroegde terugbetaling: er is geen wederbeleggingsvergoeding verschuldigd. Een verplichte vervroegde terugbetaling gebeurt in de volgende gevallen:
a) als het goed waarvoor geleend is, ontvreemd is, is er een verplicht vervroegde aflossing binnen de maand nadat de VMSW de kennisgeving van de vervreemding ontvangt. Het aandeel van het op dat ogenblik ontvreemde goed in het leningsbedrag bepaalt het terug te betalen kapitaal;
b) als de lening een voorlopige financiering is en de ontlener een definitieve financiering krijgt voor die verrichting of voor de aankoop van roerende en onroerende goederen die noodzakelijk zijn bij het uitoefenen van zijn activiteiten, is er een verplichte vervroegde terugbetaling bij die omzetting naar definitieve financiering. Het aandeel van het goed dat benut wordt en waarop de definitieve financiering is gebaseerd, bepaalt het terug te betalen kapitaal.

Artikel 27. (01/01/2021- ...)

Onder de volgende voorwaarden kan de VMSW een lening op maximaal dertig jaar toekennen tegen een variabele rentevoet:
1° aard van de lening: een lening met constante annuïteiten;
2° looptijd: start op de datum van de leningsovereenkomst. De opnameperiode is maximaal vijf jaar. Als er dan nog geen consolidatie is, wordt ambtshalve geconsolideerd. Er kunnen nog bedragen opgenomen worden op de lening tot twaalf maanden na de consolidatie. De aflossingsfase duurt 5, 10, 15, 20, 25 of 30, overeen te komen tussen de ontlener en de leningsverstrekker;
3° aflossing: progressieve kapitaaltranches op basis van de eerste rentevoet;
4° referentierentevoet: Euribor-referentie op twaalf maanden;
5° vaststelling rentevoet: op basis van de datum van de vraag voor budgettoewijzing van de ontlener aan de leningsverstrekker, referentierentevoet verhoogd met de marge. De rentevoet wordt jaarlijks herzien. Om de vijf jaar kan de leningsverstrekker de marge herbekijken op basis van de dan geldende voorwaarden;
6° interest tijdens de opnamefase: wordt jaarlijks afgerekend op 31 december tot het jaar dat de consolidatie voorafgaat en een laatste keer op de consolidatiedatum;
7° betaling annuïteit: jaarlijks vanaf een jaar na de consolidatiedatum;
8° vrijwillige volledige of gedeeltelijke vervroegde terugbetaling: kan altijd als de ontlener een voorbericht geeft van drie maanden. Er is geen wederbeleggingsvergoeding verschuldigd.
9° verplichte volledige of gedeeltelijke vervroegde terugbetaling: er is geen wederbeleggingsvergoeding verschuldigd. Een verplichte volledige of gedeeltelijke vervroegde terugbetaling gebeurt in het geval als het goed waarvoor geleend is, ontvreemd is binnen de maand nadat de VMSW de kennisgeving van de vervreemding ontvangt. Het aandeel van het op dat ogenblik ontvreemde goed in het leningsbedrag bepaalt het terug te betalen kapitaal.

Artikel 28. (01/01/2024- ...)

Onder de volgende voorwaarden kan de VMSW een lening op maximaal dertig jaar toekennen tegen een vaste rentevoet:
1° aard van de lening: een lening met constante annuïteiten;
2° looptijd: start op de datum van de leningsovereenkomst. De opnameperiode is maximaal vijf jaar. Als er dan nog geen consolidatie is, wordt ambtshalve geconsolideerd. Er kunnen nog bedragen opgenomen worden op de lening tot twaalf maanden na de consolidatie. De aflossingsfase duurt 5, 10, 15, 20, 25 of 30, overeen te komen tussen de ontlener en de leningsverstrekker;
3° aflossing: progressieve kapitaaltranches op basis van de eerste rentevoet;
4° referentierentevoet: vaste rentevoet gebaseerd op de IRS-referentie die bepaald is conform artikel 5/1, en de contractueel bepaalde looptijd;
5° vaststelling rentevoet: op basis van de datum van de vraag voor budgettoewijzing van de ontlener aan de leningsverstrekker, referentierentevoet verhoogd met de marge;
6° interest tijdens de opnamefase: wordt jaarlijks afgerekend op 31 december tot het jaar dat de consolidatie voorafgaat en een laatste keer op de consolidatiedatum;
7° betaling annuïteit: jaarlijks vanaf een jaar na de consolidatiedatum;
8° volledige of gedeeltelijke vervroegde terugbetaling: kan altijd als de ontlener een voorbericht van drie maanden geeft. De wederbeleggingsvergoeding bedraagt het financiële verlies met een maximum van zes maanden interest op het vervroegd af te lossen kapitaal en een minimum van 0 euro.
9° verplichte volledige of gedeeltelijke vervroegde terugbetaling: er is geen wederbeleggingsvergoeding verschuldigd. Een verplichte volledige of gedeeltelijke vervroegde terugbetaling gebeurt in het geval als het goed waarvoor geleend is, ontvreemd wordt, binnen de maand nadat de VMSW de kennisgeving van de vervreemding ontvangt. Het aandeel van het op dat ogenblik ontvreemde goed in het leningsbedrag, bepaalt het terug te betalen kapitaal.

Artikel 29. (01/01/2024- ...)

Onder de volgende voorwaarden kan de VMSW een marktconforme lening tegen een variabele rentevoet aan de woonmaatschappij toekennen voor de financiering van de verwerving van gronden, exclusief de erop staande constructies:
1°    aard van de lening: lening met vaste vervaldag; 
2°    looptijd: maximaal dezelfde looptijd als het betrokken zakelijk recht op de grond waarvoor de financiering wordt aangevraagd, met een maximum van dertig jaar; 
3°    aflossing: op eindvervaldag;
4°    referentievoet: Euriborreferentie op 12 maanden;
5°    vaststelling rentevoet: op basis van de datum van de vraag voor budgettoewijzing van de ontlener aan de leningsverstrekker, referentierentevoet verhoogd met de marge. De rentevoet wordt jaarlijks herzien. Om de vijf jaar kan de leningsverstrekker de marge herbekijken op basis van de dan geldende voorwaarden;
6°    betaling interest: wordt jaarlijks afgerekend op 31 december tot het jaar dat de terugbetaling voorafgaat en een laatste keer op de eindvervaldag of op de datum van de kennisgeving van de verkoop van de laatste woning in een project;
7°    vrijwillige volledige of gedeeltelijke vervroegde terugbetaling: kan altijd als de ontlener een voorbericht geeft van drie maanden. Er is geen wederbeleggingsvergoeding verschuldigd;
8°    verplichte volledige of gedeeltelijke vervroegde terugbetaling: er is geen wederbeleggingsvergoeding verschuldigd. Een verplichte vervroegde terugbetaling gebeurt in de volgende gevallen:
a)    als het goed waarvoor geleend is, wordt vervreemd, is er een verplichte vervroegde aflossing binnen twee maanden nadat de leningsverstrekker de kennisgeving heeft ontvangen. Het aandeel van het op dat ogenblik ontvreemde goed in het leningsbedrag bepaalt het terug te betalen kapitaal;
b)    als de ontlener het onroerend goed inkoopt waarbij de bulletlening omgezet wordt naar een definitieve financiering voor deze verrichting, is er een verplichte vervroegde terugbetaling bij de omzetting. Het aandeel van het goed dat benut wordt en waarop de definitieve financiering is gebaseerd, bepaalt het terug te betalen kapitaal.

Artikel 30. (01/01/2024- ...)

Onder de volgende voorwaarden kan de VMSW een marktconforme lening tegen een vaste rentevoet toekennen voor de financiering van de verwerving van gronden, exclusief de erop staande constructies:
1°    aard van de lening: lening met vaste vervaldag;
2°    looptijd: maximaal dezelfde looptijd als het betrokken zakelijk recht op de grond waarvoor de financiering wordt aangevraagd, met een maximum van dertig jaar; 
3°    aflossing: op eindvervaldag;
4°    referentierentevoet: vaste rentevoet gebaseerd op de IRS-referentie die bepaald is conform artikel 5/1, en de contractueel bepaalde looptijd;
5°    vaststelling rentevoet: op basis van de datum van de vraag voor budgettoewijzing van de ontlener aan de leningsverstrekker, referentierentevoet verhoogd met de marge;
6°    betaling interest: wordt jaarlijks afgerekend op 31 december tot het jaar dat de terugbetaling voorafgaat en een laatste keer op eindvervaldag, of op datum van de kennisgeving van de verkoop van de laatste woning in een project, of op de omzetting in de definitieve financiering;
7°    vrijwillige volledige of gedeeltelijke vervroegde terugbetaling: kan altijd als de ontlener een voorbericht geeft van drie maanden. Hierbij is geen wederbeleggingsvergoeding verschuldigd;
8°    verplichte volledige of gedeeltelijke vervroegde terugbetaling: er is geen wederbeleggingsvergoeding verschuldigd. Een verplichte vervroegde terugbetaling gebeurt in de volgende gevallen:
a)    als het goed waarvoor geleend is, wordt vervreemd, is er een verplichte vervroegde aflossing binnen twee maanden nadat de leningsverstrekker de kennisgeving heeft ontvangen. Het aandeel van het op dat ogenblik ontvreemde goed in het leningsbedrag, bepaalt het terug te betalen kapitaal;    
b)    als de ontlener het onroerend goed inkoopt, waarbij de bulletlening omgezet wordt naar een definitieve financiering voor deze verrichting, is er een verplichte vervroegde terugbetaling bij de omzetting. Het aandeel van het goed dat benut wordt en waarop de definitieve financiering is gebaseerd, bepaalt het terug te betalen kapitaal.

Artikel 31. (01/01/2024- ...)

Onder de volgende voorwaarden kan de VMSW een lening voor de herfinanciering als vermeld in artikel 5.76, derde en vierde lid, van het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021, toekennen:
1° type lening: alleen leningen die na herfinanciering in aanmerking komen voor de Gewestelijke Sociale Correctie (GSC), vermeld in boek 5, deel 2, titel 4, van het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021;
2° vraag tot herfinanciering: de VMSW ontvangt uiterlijk op 30 november de beslissing van de raad van bestuur van de ontlener met de vraag tot herfinanciering. De ontlener dient de aanvraag tot herfinanciering in bij de VMSW, uiterlijk een maand voor de eerstvolgende vervaldag. Die eerstvolgende vervaldag wordt berekend volgens de nieuwe voorwaarden en wordt mee opgenomen in de GSC van het referentiejaar in kwestie;
3° restkapitaal vóór herfinanciering: alleen de leningen die een restkapitaal hebben op 31 december van het jaar dat volgt op het jaar waarin de vraag tot herfinanciering is gesteld, komen in aanmerking voor herfinanciering;
4° wederbeleggingsvergoeding: de leningsverstrekker rekent voor de herfinanciering conform artikel 5.76, derde en vierde lid, van het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021, een wederbeleggingsvergoeding aan die het financiële verlies bedraagt;
5° aard van de lening na herfinanciering: lening met constante annuïteiten;
6° aflossingsduur na herfinanciering: door de herfinanciering krijgt de lening een totale aflossingsduur van dertig jaar. Die dertig jaar is de totale looptijd van bij de start van de kapitaalsaflossing op de lening tot de laatste aflossing;
7° referentierentevoet: vaste rentevoet gebaseerd op de IRS-referentie die bepaald is conform artikel 5/1 van dit besluit;
8° vaststelling rentevoet: op basis van de maand van de aanvraag tot herfinanciering, referentierentevoet verhoogd met de marge;
9° consolidatie: de herfinanciering van een lening heeft geen effect op de voorwaarden van de consolidatie of de vaststelling van de consolidatiedatum;
10° betaling annuïteit: jaarlijks vanaf 1 jaar na de consolidatiedatum;
11° volledige of gedeeltelijke vervroegde terugbetaling: kan altijd als de ontlener een voorbericht van drie maanden geeft. De wederbeleggingsvergoeding bedraagt het financiële verlies met een maximum van zes maanden interest op het vervroegd af te lossen kapitaal en een minimum van 0 euro. De vergoeding voor het financiële verlies geldt niet als de vervroegde terugbetaling het gevolg is van de verplichte verkoop van een woning. Die verplichte verkoop gebeurt volgens de voorwaarden die op dat ogenblik gelden in de reglementering over de overdracht van onroerende goederen.

[HOOFDSTUK 5. Leningen voor de overdracht van onroerende goederen bij de vorming van woonmaatschappijen als vermeld in artikel 4.60, eerste lid, 3°, van het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021 (verv. MB 25 augustus 2022, art. 22, I; 1 oktober 2022)] (... - ...)

Artikel 32. (01/10/2022- ...)

De lener houdt ieder goed dat beleend wordt, ook al is het maar gedeeltelijk, vrij en onbelast, en niet bezwaard met een zakelijk recht of zakelijk zekerheidsrecht ten voordele van een derde die geen overheid is tot alle verbintenissen van die belening ten opzichte van de VMSW nagekomen zijn. Het goed wordt nader omschreven in de leningsovereenkomst.

Als het goed verdwijnt uit het patrimonium van de lener, wordt de lening vervroegd afgelost. De lener verbindt zich ertoe om onvoorwaardelijk en op eerste verzoek van de leningsverstrekker een hypotheek in eerste rang te verlenen ten voordele van de leningsverstrekker op een of meer willekeurige vrije en onbelaste onroerende goederen uit zijn patrimonium. Die hypotheek is ten voordele van de VMSW en voor minstens de waarde van het uitstaande kapitaal bij de VMSW.

Als de lener een woonmaatschappij is, vraagt de VMSW eerst advies aan de commissie beheer rekening-courant. De commissie beheer rekening-courant komt dan binnen drie werkdagen samen.

Alle kosten, taksen, zegel- en registratierechten, erelonen, betekeningskosten, kosten van hernieuwing en doorhaling en, in het algemeen, alle kosten die de leningsverstrekker nodig vindt voor de vestiging of het behoud van de zekerheden en, in voorkomend geval, de gedwongen tenuitvoerlegging, zijn ten laste van de lener.

Artikel 33. (01/10/2022- ...)

De VMSW kan onder de volgende voorwaarden voor de verwerving van sociale huurwoningen een renteloze lening op maximaal drieëndertig jaar toekennen:
1° aard van de lening: een lening met constante annuïteiten;
2° looptijd: start op de datum van de leningsovereenkomst. De opnameperiode is maximaal vijf jaar. Als er dan nog geen consolidatie is, wordt ambtshalve geconsolideerd. Er kunnen nog bedragen opgenomen worden op de lening tot twaalf maanden na de consolidatie. De aflossingsfase duurt 20 tot 33 jaar en wordt overeengekomen tussen de lener en de leningsverstrekker;
3° aflossing: constante kapitaaltranches;
4° interest tijdens de opnamefase: er is geen interest verschuldigd tijdens deze fase;
5° interest tijdens de aflossingsfase: er is geen interest verschuldigd tijdens deze fase;
6° betaling annuïteit: jaarlijks vanaf een jaar na de consolidatiedatum;
7° vrijwillige volledige of gedeeltelijke vervroegde terugbetaling: kan altijd als de lener een voorbericht van drie maanden geeft. Er is geen wederbeleggingsvergoeding verschuldigd;
8° verplichte volledige of gedeeltelijke vervroegde terugbetaling: er is geen wederbeleggingsvergoeding verschuldigd. Een verplichte volledige of gedeeltelijke vervroegde terugbetaling gebeurt in de volgende gevallen:
a) als het goed waarvoor geleend is, ontvreemd wordt, binnen de maand nadat de VMSW de kennisgeving van de vervreemding ontvangt. Het aandeel van het op dat ogenblik ontvreemde goed in het leningsbedrag, bepaalt het terug te betalen kapitaal;
b) als de vervroegde terugbetaling gebeurt ter uitvoering van artikel 4.155/4 van het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021.

Artikel 33/1. (01/10/2022- ...)

De VMSW kan onder de volgende voorwaarden voor de verwerving van onbebouwde percelen een renteloze financiering op maximaal tien jaar toekennen:
1° aard van de lening: een lening met vaste vervaldag;
2° looptijd: maximaal tien jaar en afhankelijk van het doel van de financiering, te bepalen in overleg tussen de lener en de leningsverstrekker;
3° aflossing: op de eindvervaldag;
4° betaling interest: er is geen interest verschuldigd;
5° vrijwillige volledige of gedeeltelijke vervroegde terugbetaling: kan altijd als de lener een voorbericht van drie maanden geeft. Er is geen wederbeleggingsvergoeding verschuldigd;
6° verplichte volledige of gedeeltelijke vervroegde terugbetaling: er is geen wederbeleggingsvergoeding verschuldigd. Een verplichte vervroegde terugbetaling gebeurt in de volgende gevallen:
a) als het goed waarvoor geleend is, ontvreemd is, is er een verplicht vervroegde aflossing binnen de maand nadat de VMSW de kennisgeving van de vervreemding ontvangt. Het aandeel van het op dat ogenblik ontvreemde goed in het leningsbedrag bepaalt het terug te betalen kapitaal;
b) als de lening een voorlopige financiering is en de ontlener een definitieve financiering krijgt voor die verrichting, is er een verplichte vervroegde terugbetaling bij die omzetting naar definitieve financiering. Het aandeel van het goed dat benut wordt en waarop de definitieve financiering is gebaseerd, bepaalt het terug te betalen kapitaal;
c) als de vervroegde terugbetaling gebeurt ter uitvoering van artikel 4.155/4 van het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021.

HOOFDSTUK 5/1. Leningen aan hogeronderwijsinstellingen voor de realisatie van basiskoten, vermeld in artikel 4.60, eerste lid, 4°, van het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021 (01/03/2024 - ...)

Artikel 33/2. (01/03/2024- ...)

De lener verbindt zich ertoe om onvoorwaardelijk en op eerste verzoek van de leningsverstrekker een hypotheek te verlenen ten voordele van de leningsverstrekker op een of meer willekeurige onroerende goederen uit zijn patrimonium. Die hypotheek is ten voordele van de VMSW en voor minstens de waarde van het uitstaande kapitaal bij de VMSW.
    
Alle kosten, taksen, zegel- en registratierechten, erelonen, betekeningskosten, kosten van hernieuwing en doorhaling en, in het algemeen, alle kosten die de leningsverstrekker nodig vindt voor de vestiging of het behoud van de zekerheden en, in voorkomend geval, de gedwongen tenuitvoerlegging, zijn ten laste van de lener.

Artikel 33/3. (01/03/2024- ...)

De VMSW kan onder de volgende voorwaarden voor de realisatie van basiskoten aan een hogeronderwijsinstelling een renteloze lening op maximaal dertig jaar toekennen:
1° aard van de lening: een lening met constante annuïteiten;
2° looptijd: start op de datum van de leningsovereenkomst. De opnameperiode is maximaal acht jaar. Als er dan nog geen consolidatie is, wordt ambtshalve geconsolideerd. Er kunnen nog bedragen opgenomen worden op de lening tot twaalf maanden na de consolidatie. De aflossingsfase duurt 20, 25 of 30 jaar en wordt overeengekomen tussen de lener en de leningsverstrekker. De aflossingsperiode mag niet langer zijn dan de resterende looptijd van het zakelijk of persoonlijk recht;
3° aflossing: constante kapitaaltranches;
4° interest tijdens de opnamefase: er is geen interest verschuldigd tijdens deze fase;
5° interest tijdens de aflossingsfase: er is geen interest verschuldigd tijdens deze fase;
6° betaling annuïteit: jaarlijks vanaf een jaar na de consolidatiedatum;
7° vrijwillige volledige of gedeeltelijke vervroegde terugbetaling: kan altijd als de lener een voorbericht van drie maanden geeft. Er is geen wederbeleggingsvergoeding verschuldigd;
8° verplichte volledige of gedeeltelijke vervroegde terugbetaling: er is geen wederbeleggingsvergoeding verschuldigd. Een verplichte volledige of gedeeltelijke vervroegde terugbetaling gebeurt als de lener de lening niet gebruikt waarvoor ze was bestemd.

HOOFDSTUK 6. Slotbepaling (... - ...)

Artikel 34. (01/01/2021- ...)

Artikel 22 van het besluit van de Vlaamse Regering van 25 september 2020 tot vaststelling van het algemeen reglement van de leningen van de VMSW, tot bepaling van de voorwaarden waaronder leningen kunnen worden verstrekt aan sociale verhuurkantoren en sociale huisvestingsmaatschappijen voor de tijdelijke opvang van liquiditeitstekorten en tot wijziging van diverse besluiten met betrekking tot het woonbeleid treedt in werking op 31 december 2020.

Artikel 35. (01/01/2021- ...)

Artikel 23 van het besluit van de Vlaamse Regering van 25 september 2020 tot vaststelling van het algemeen reglement van de leningen van de VMSW, tot bepaling van de voorwaarden waaronder leningen kunnen worden verstrekt aan sociale verhuurkantoren en sociale huisvestingsmaatschappijen voor de tijdelijke opvang van liquiditeitstekorten en tot wijziging van diverse besluiten met betrekking tot het woonbeleid en dit besluit treden in werking op 1 januari 2021.


Vlaamse Codex, officiële website van de Vlaamse Overheid - https://codex.vlaanderen.be
Geconsolideerde versie die geldt op 26/04/2024