Ministerieel besluit tot vaststelling van het landinrichtingsplan `Openruimtegebied Kiewit-Zonhoven'

Datum 20/12/2021

Inhoudstafel

  1. HOOFDSTUK 1. Vaststelling van het landinrichtingsplan en algemene bepalingen
  2. HOOFDSTUK 2. Instanties en personen die belast zijn met de uitvoering van het landinrichtingsplan `Openruimtegebied Kiewit-Zonhoven'
    1. Afdeling 1. Belasting van departementen en agentschappen van de Vlaamse overheid conform artikel 3.3.7 van het decreet van 28 maart 2014 betreffende de landinrichting
    2. Afdeling 2. Belasting van provincies en gemeenten conform artikel 3.3.8 van het decreet van 28 maart 2014 betreffende de landinrichting
    3. Afdeling 3. Belasting van privaatrechtelijke rechtspersonen conform artikel 3.3.9 van het decreet van 28 maart 2014 betreffende de landinrichting
  3. HOOFDSTUK 3. Bepalingen naar aanleiding van de inzet van inrichtingswerken uit kracht van wet
  4. HOOFDSTUK 4. Bepalingen naar aanleiding van de inzet van herverkaveling uit kracht van wet

Inhoud

(... - ...)

Rechtsgronden
Dit besluit is gebaseerd op:
- het decreet van 28 maart 2014 betreffende de landinrichting, artikel 3.3.1, 3.3.7, 3.3.8, 3.3.9 en 3.4.4, gewijzigd bij het decreet van 18 december 2015;
- het decreet van 18 december 2020 houdende de uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 2021, gewijzigd bij het decreet van 9 juli 2021;
- het besluit van de Vlaamse Regering van 6 juni 2014 betreffende de landinrichting, artikel 3.3.1.5;
- het besluit van de Vlaamse Regering van 25 juli 2014 tot delegatie van beslissingsbevoegdheden aan de leden van de Vlaamse Regering, artikel 5, gewijzigd bij het besluit van de Vlaamse Regering van 2 oktober 2019, artikel 6, gewijzigd bij de besluiten van de Vlaamse Regering van 16 juni 2017 en 22 december 2017;
- het besluit van de Vlaamse Regering van 2 oktober 2019 tot bepaling van de bevoegdheden van de leden van de Vlaamse Regering, artikel 6, gewijzigd bij de besluiten van de Vlaamse Regering van 11 september 2020 en 11 december 2020.

Vormvereiste
De volgende vormvereisten zijn vervuld:
- De Inspectie van Financiën heeft een advies gegeven op 3 december 2021.

Motivering
Dit besluit is gebaseerd op de volgende motieven:
- Het landinrichtingsplan `Openruimtegebied Kiewit-Zonhoven' wordt vastgesteld door de Vlaamse minister, bevoegd voor de omgeving en de natuur, conform artikel 3.3.1.5 van het besluit van de Vlaamse Regering van 6 juni 2014 betreffende de landinrichting.
- De Vlaamse Regering heeft met haar besluit van 21 april 2017 de landinrichtingsprojecten `De Wijers - Roosterbeek Mangelbeek', `De Wijers - Stiemerbeek Zusterkloosterbeek' en `De Wijers beleven' goedgekeurd en ingesteld.
- De Vlaamse Landmaatschappij heeft het landinrichtingsplan `Openruimtegebied Kiewit-Zonhoven' opgemaakt om de landinrichtingsprojecten `De Wijers - Roosterbeek Mangelbeek' en `De Wijers - Stiemerbeek Zusterkloosterbeek' te realiseren. De opmaak gebeurde onder begeleiding van de planbegeleidingsgroep voor het landinrichtingsproject `De Wijers - Stiemerbeek Zusterkloosterbeek' en onder toezicht van de planbegeleidingsgroep voor het landinrichtingsproject `De Wijers - Roosterbeek Mangelbeek'.
- De planbegeleidingsgroep voor het landinrichtingsproject `De Wijers - Stiemerbeek Zusterkloosterbeek' heeft op 21 juni 2019 een consensus bereikt over het ontwerp van landinrichtingsplan `Openruimtegebied Kiewit-Zonhoven'.
- Het ontwerp van landinrichtingsplan `Openruimtegebied Kiewit-Zonhoven' is bezorgd aan de gemeente Zonhoven, de stad Hasselt, de stad Genk en de provincie Limburg.
- De gemeente Zonhoven heeft over het ontwerp van landinrichtingsplan `Openruimtegebied Kiewit-Zonhoven' een openbaar onderzoek georganiseerd, dat liep van 1 oktober 2020 tot en met 31 oktober 2020. Er werden vijftien opmerkingen of bezwaren ingediend.
- De stad Hasselt heeft over het ontwerp van landinrichtingsplan `Openruimtegebied Kiewit-Zonhoven' een openbaar onderzoek georganiseerd, dat liep van 1 oktober 2020 tot en met 31 oktober 2020. Er werden tien opmerkingen of bezwaren ingediend.
- De stad Genk heeft over het ontwerp van landinrichtingsplan `Openruimtegebied Kiewit-Zonhoven' een openbaar onderzoek georganiseerd, dat liep van 1 oktober 2020 tot en met 31 oktober 2020. Er werden twee opmerkingen of bezwaren ingediend.
- Het college van burgemeester en schepenen van de gemeente Zonhoven heeft op 15 december 2020 een gunstig advies met een aantal opmerkingen gegeven over het ontwerp van landinrichtingsplan `Openruimtegebied Kiewit-Zonhoven'.
- Het college van burgemeester en schepenen van de stad Hasselt heeft op 24 december 2020 een gunstig advies met een aantal opmerkingen gegeven over het ontwerp van landinrichtingsplan `Openruimtegebied Kiewit-Zonhoven'.
- De stad Genk heeft geen advies gegeven over het ontwerp van landinrichtingsplan `Openruimtegebied Kiewit-Zonhoven' omdat de opmerkingen of bezwaren die werden ingebracht bij het openbaar onderzoek geen betrekking hebben op de maatregelen waarbij de stad Genk is betrokken en omdat de maatregelen waarbij ze wel betrokken zijn op hun vraag werden opgenomen in het landinrichtingsplan.
- De deputatie van de provincie Limburg heeft op 3 december 2020 een gunstig advies met een aantal opmerkingen gegeven over het ontwerp van landinrichtingsplan `Openruimtegebied Kiewit-Zonhoven'.
- De Vlaamse Landmaatschappij heeft op basis van de bij het openbaar onderzoek ingebrachte opmerkingen of bezwaren en op basis van de adviezen van de gemeente Zonhoven, stad Hasselt en de provincie Limburg het ontwerp van landinrichtingsplan aangepast en een eindvoorstel van landinrichtingsplan `Openruimtegebied Kiewit-Zonhoven' opgemaakt.
- De planbegeleidingsgroep voor het landinrichtingsproject `De Wijers - Stiemerbeek Zusterkloosterbeek' heeft op 11 juni 2021 een consensus bereikt over het eindvoorstel van landinrichtingsplan `Openruimtegebied Kiewit-Zonhoven'.
- In het `overwegingsdocument, dat in bijlage is gevoegd bij de notulen van de planbegeleidingsgroep voor het landinrichtingsproject `De Wijers - Stiemerbeek Zusterkloosterbeek' van 11 juni 2021, zijn de opmerkingen of bezwaren opgenomen die werden ingebracht bij de openbare onderzoeken en zijn de opmerkingen opgenomen die werden geformuleerd in de adviezen van de gemeente Zonhoven, de stad Hasselt en de provincie Limburg. Daarbij wordt de mate vermeld waarin rekening is gehouden met een opmerking of bezwaar en worden de redenen vermeld waarom een opmerking of bezwaar al dan niet aanleiding heeft gegeven tot een aanpassing van het ontwerp van landinrichtingsplan.
- De Vlaamse Landmaatschappij wordt belast met taken inzake de uitvoering van bepaalde maatregelen van het eindvoorstel van landinrichtingsplan `Openruimtegebied Kiewit-Zonhoven', zoals opgenomen in het uitvoeringsprogramma en het financieringsplan van het landinrichtingsplan.
- Het Agentschap voor Natuur en Bos heeft op 16 december 2021 ingestemd met de taken inzake de uitvoering, de financiering of het beheer van bepaalde maatregelen van het eindvoorstel van landinrichtingsplan `Openruimtegebied Kiewit-Zonhoven', zoals opgenomen in het uitvoeringsprogramma en het financieringsplan van het landinrichtingsplan.
- Het college van burgemeester en schepenen van Zonhoven heeft op 31 augustus 2021 ingestemd met de taken inzake de uitvoering, de financiering of het beheer van bepaalde maatregelen van het eindvoorstel van landinrichtingsplan `Openruimtegebied Kiewit-Zonhoven', zoals opgenomen in het uitvoeringsprogramma en het financieringsplan van het landinrichtingsplan.
- Het college van burgemeester en schepenen van Genk heeft op 17 augustus 2021 ingestemd met de taken inzake de uitvoering, de financiering of het beheer van bepaalde maatregelen van het eindvoorstel van landinrichtingsplan `Openruimtegebied Kiewit-Zonhoven', zoals opgenomen in het uitvoeringsprogramma en het financieringsplan van het landinrichtingsplan.
- De provincieraad van de provincie Limburg heeft op 15 september 2021 ingestemd met de taken inzake de uitvoering, de financiering of het beheer van bepaalde maatregelen van het eindvoorstel van landinrichtingsplan `Openruimtegebied Kiewit-Zonhoven', zoals opgenomen in het uitvoeringsprogramma en het financieringsplan van het landinrichtingsplan.
- Regionaal Landschap Lage Kempen vzw heeft op 20 september 2021 ingestemd met de taken inzake de uitvoering, de financiering of het beheer van bepaalde maatregelen van het eindvoorstel van landinrichtingsplan `Openruimtegebied Kiewit-Zonhoven', zoals opgenomen in het uitvoeringsprogramma en het financieringsplan van het landinrichtingsplan.
- Limburgs Landschap vzw heeft op 23 september 2021 ingestemd met de taken inzake de uitvoering, de financiering of het beheer van bepaalde maatregelen van het eindvoorstel van landinrichtingsplan `Openruimtegebied Kiewit-Zonhoven', zoals opgenomen in het uitvoeringsprogramma en het financieringsplan van het landinrichtingsplan.
- Begeleidingscentrum Ter Heide heeft op 11 augustus 2021 ingestemd met de taken inzake de uitvoering, de financiering of het beheer van bepaalde maatregelen van het eindvoorstel van landinrichtingsplan `Openruimtegebied Kiewit-Zonhoven', zoals opgenomen in het uitvoeringsprogramma en het financieringsplan van het landinrichtingsplan.
- De Vlaamse Landmaatschappij wordt, met het oog op de inrichting van een buurtpark, een wandelpad en een buurtweide, belast met de uitvoering van maatregel 1.1.3b. Deze maatregel wordt uitgevoerd op gronden van de gemeente Zonhoven. Deze maatregel is een inrichtingswerk uit kracht van wet, conform artikel 2.1.1, tweede lid van het decreet van 28 maart 2014 betreffende de landinrichting.
- Het voormelde inrichtingswerk uit kracht van wet (maatregel 1.1.3b) wordt om volgende redenen uitgevoerd op percelen in Zonhoven:
* Tussen de Kauwbosstraat en de campus Zonhoven van het Begeleidingscentrum Ter Heide en aansluitend op een lokale wandel- en fietsverbinding naar de Elstrekenweg wordt een buurtpark aangelegd met een overdekte, kunstzinnig vormgegeven, picknickruimte, een terras en een belevingsboomgaard. Langs twee zijden wordt schermgroen voorzien. Vanaf dit buurtpark wordt een halfverhard wandel/belevingspad aangelegd tot aan de Kauwbosstraat. Langs de Kauwbosstraat wordt een buurtweide ingericht.
* Een inrichting uit kracht van wet is vereist omdat de percelen waarop maatregel 1.1.3b is voorzien verpacht of verhuurd zijn.
- De Vlaamse Landmaatschappij wordt, met het oog op enerzijds de bestendiging van een wandelpad door het Elstrekenbos en anderzijds de verlenging van dit wandelpad, belast met de uitvoering van maatregel 1.1.8a. Deze maatregel wordt uitgevoerd op gronden van het Agentschap voor Natuur en Bos. Deze maatregel is een inrichtingswerk uit kracht van wet, conform artikel 2.1.1, tweede lid van het decreet van 28 maart 2014 betreffende de landinrichting. Conform artikel 2.1.3, tweede lid van het decreet van 28 maart 2014 betreffende de landinrichting wordt na de uitvoering van dit inrichtingswerk uit kracht van wet een erfdienstbaarheid tot openbaar nut gevestigd gekoppeld aan inrichtingswerken uit kracht van wet. Het voorwerp, de beschrijving en de lokalisering van de erfdienstbaarheid tot openbaar nut zal later gebeuren in het besluit van de Vlaamse minister, bevoegd voor de omgeving en de natuur, tot vestiging van de erfdienstbaarheid tot openbaar nut.
- Het voormelde inrichtingswerk uit kracht van wet (maatregel 1.1.8a) en de voormelde erfdienstbaarheid tot openbaar nut gekoppeld aan inrichtingswerken uit kracht van wet (maatregel 1.1.8a) worden om volgende redenen uitgevoerd op percelen in Zonhoven:
* Vanaf het uiteinde van de St-Kwintensheidelaan loopt naar het zuidoosten een bestaand wandelpad doorheen het Elstrekenbos naar de Elstrekenweg. Het wandelpad is plaatselijk in slechte staat door de drassige toestand van het terrein. Het wandelpad dwars enkele sloten en dijkjes en is plaatselijk overgroeid. Door een verbetering van het wandelpad (minimale halfverharding) wordt het gebruik ervan als wandeldoorsteek voor de buurtbewoners bestendigd.
* Vanaf het uiteinde van de St-Kwintensheidelaan wordt naar het noordwesten tot aan het kruispunt van de Elsbergweg met de Molenschansweg een verdwenen wandelpad heraangelegd als wandeldoorsteek voor de buurtbewoners. Het wandelpad wordt aangelegd op een weilandperceel met poel, langs de perceelsgrens waarop een houtkant staat, zodat het wandelpad een mogelijke toekomstige herinrichting van het weiland met poel in functie van boomkikker, knoflookpad en/of vinpootsalamander niet hypotheceert.
* Een inrichting uit kracht van wet is vereist in navolging van de eenzelfde vereiste voor maatregel 1.1.8b, zodat voor het volledige wandelpad (bestaand en nieuw tracé) een uniforme regeling bestaat in functie van het duurzaam behoud van de maatregel.
- De Vlaamse Landmaatschappij wordt, met het oog op de bestendiging van een wandelpad door het Elstrekenbos, belast met de uitvoering van maatregel 1.1.8b. Deze maatregel wordt uitgevoerd op gronden van privaatrechtelijke rechtspersonen of natuurlijke personen. Deze maatregel is een inrichtingswerk uit kracht van wet, conform artikel 2.1.1, tweede lid van het decreet van 28 maart 2014 betreffende de landinrichting. Bij dit inrichtingswerk uit kracht van wet wordt een vergoeding voor waardeverlies van gronden toegekend als de uitvoering van het inrichtingswerk een daling veroorzaakt van de venale waarde of de gebruikswaarde van de onroerende goederen (maatregel 1.2.8). Conform artikel 2.1.3, tweede lid van het decreet van 28 maart 2014 betreffende de landinrichting wordt na de uitvoering van dit inrichtingswerk uit kracht van wet een erfdienstbaarheid tot openbaar nut gevestigd gekoppeld aan inrichtingswerken uit kracht van wet. Het voorwerp, de beschrijving en de lokalisering van de erfdienstbaarheid tot openbaar nut zal later gebeuren in het besluit van de Vlaamse minister, bevoegd voor de omgeving en de natuur, tot vestiging van de erfdienstbaarheid tot openbaar nut.
- Het voormelde inrichtingswerk uit kracht van wet (maatregel 1.1.8b) en de voormelde erfdienstbaarheid tot openbaar nut gekoppeld aan inrichtingswerken uit kracht van wet (maatregel 1.1.8b) worden om volgende redenen uitgevoerd op percelen in Zonhoven:
* Vanaf het uiteinde van de St-Kwintensheidelaan loopt naar het zuidoosten een bestaand wandelpad doorheen het Elstrekenbos naar de Elstrekenweg. Het wandelpad is plaatselijk in slechte staat door de drassige toestand van het terrein. Het wandelpad dwarst enkele sloten en dijkjes en is plaatselijk overgroeid. Door een verbetering van het wandelpad (minimale halfverharding) en de vestiging van een erfdienstbaarheid wordt het gebruik ervan als wandeldoorsteek voor de buurtbewoners bestendigd.
- De stad Hasselt wordt, met het oog op de aanleg van een fietspad tussen de Walenstraat en de Tulpinstraat, belast met de uitvoering van maatregel 3.1.1a en 3.1.1b. Maatregel 3.1.1a wordt uitgevoerd op gronden van de stad Hasselt. Maatregel 3.1.1b wordt uitgevoerd op gronden van privaatrechtelijke rechtspersonen of natuurlijke personen. Maatregel 3.1.1a en 3.1.1b zijn inrichtingswerken uit kracht van wet, conform artikel 2.1.1, tweede lid van het decreet van 28 maart 2014 betreffende de landinrichting. Conform artikel 2.1.3, tweede lid van het decreet van 28 maart 2014 betreffende de landinrichting worden na de uitvoering van de inrichtingswerken uit kracht van wet een erfdienstbaarheden tot openbaar nut gevestigd, gekoppeld aan inrichtingswerken uit kracht van wet. Het voorwerp, de beschrijving en de lokalisering van de erfdienstbaarheden tot openbaar nut zal later gebeuren in het besluit van de Vlaamse minister, bevoegd voor de omgeving en de natuur, tot vestiging van de erfdienstbaarheden tot openbaar nut.
- De voormelde inrichtingswerken uit kracht van wet (maatregel 3.1.1a en 3.1.1b) en de voormelde erfdienstbaarheden tot openbaar nut gekoppeld aan inrichtingswerken uit kracht van wet (maatregel 3.1.1a en 3.1.1b) worden om volgende redenen uitgevoerd op percelen in Hasselt:
* Vanaf de kruising van de Walenstraat met de spoorweg nabij het station van Kiewit wordt een fietspad aangelegd naar de Tulpinstraat. Het fietspad situeert zich op het weiland waarop het muziekfestival Pukkelpop wordt georganiseerd en volgt grotendeels het tracé van tijdelijke wegen die de organisator van het festival jaarlijks aanlegt voor de opbouw van het festival.
* Een inrichting uit kracht van wet en de vestiging van een erfdienstbaarheid is vereist omdat de percelen waarop maatregel 3.1.1b is voorzien in privé-eigendom en verpacht zijn.
* In functie van de eenvormigheid met het segment van het fietspad tussen de Walenstraat en de Tulpinstraat dat in privé-eigendom is (maatregel 3.1.1b), wordt ook het segment van het fietspad tussen de Walenstraat en de Tulpinstraat dat in eigendom is van de stad Hasselt (maatregel 3.1.1a) uitgevoerd uit kracht van wet gevolgd door de vestiging van een erfdienstbaarheid.
- Bij maatregel 4.2.1 wordt een herverkaveling uit kracht van wet voorzien binnen de onderzoeksperimeter die is aangeduid op de kaart opgenomen in de bijlage 7 die bij dit besluit is gevoegd. De herverkaveling uit kracht van wet wordt uitgevoerd met het oog op het versterken van de landbouwstructuren en de gebruikszekerheid in het landbouwgebied van het landschapspark Daalheide en met het oog op het inpassen van twee natuurverbindingen in uitvoering van de soortenbeschermingsprogramma's voor boomkikker en knoflookpad .
- Om de volgende redenen is een herverkaveling uit kracht van wet (maatregel 4.2.1) vereist:
* De doelstelling voor het landbouwlandschap in de Daalheide is de verankering ervan en een hernieuwde inkleding met kleine landschapselementen, alsook een coherenter en efficiënter beheer in functie van de gestelde natuurdoelen en het vrijwaren van de streekidentiteit van dit openruimtegebied samen met de aanwezigheid van het oudste vliegveld van België. Cruciaal daarbij is het verschaffen van gebruikszekerheid en ruimte voor de landbouw en het verankeren van kleine landschapselementen via het herschikken van eigendom, gebruik en openbaar domein.
- Maatregel 3.1.2, 3.1.3a, 3.1.3b, 3.1.7, 3.1.8 en 3.1.10, uit te voeren door de Vlaamse Landmaatschappij, zijn gesitueerd op gronden van de stad Hasselt die beheerd worden door de stad Hasselt. De vermelde maatregelen houden de inzet in van het instrument inrichtingswerken (niet uit kracht van wet). De Vlaamse Landmaatschappij kan door de Vlaamse minister, bevoegd voor de omgeving en de natuur, slechts belast worden met de uitvoering van de vermelde maatregelen nadat de stad Hasselt ermee heeft ingestemd dat de vermelde maatregelen worden uitgevoerd op haar gronden.
- Maatregel 3.1.11, uit te voeren door de Vlaamse Landmaatschappij, zijn gesitueerd op gronden van de gemeente Zonhoven die beheerd worden door de stad Hasselt. De vermelde maatregel houdt de inzet in van het instrument inrichtingswerken (niet uit kracht van wet). De Vlaamse Landmaatschappij kan door de Vlaamse minister, bevoegd voor de omgeving en de natuur, slechts belast worden met de uitvoering van de vermelde maatregel nadat de stad Hasselt ermee heeft ingestemd dat ze de vermelde maatregel zal beheren.
- Maatregel 4.1.1b, uit te voeren door de Vlaamse Landmaatschappij, is gesitueerd op gronden van privaatrechtelijke rechtspersonen of natuurlijke personen die beheerd worden door deze particulieren. De vermelde maatregel houdt de inzet in van het instrument inrichtingswerken (niet uit kracht van wet). De Vlaamse Landmaatschappij kan alleen belast worden met de uitvoering van de vermelde maatregel als de betrokken particulieren hun instemming hebben gegeven dat de vermelde maatregel wordt uitgevoerd op hun gronden. Die instemmingen zullen later worden gegeven naar aanleiding van de concrete uitvoeringsdossiers, waarna de Vlaamse Landmaatschappij door de Vlaamse minister, bevoegd voor de omgeving en de natuur, zal belast worden met de uitvoering van de vermelde maatregel.
- Maatregel 3.1.1a, 3.1.1b, 3.2.1, 3.1.4, 3.1.5 en 3.1.6 zijn maatregelen uit te voeren door de stad Hasselt. Maatregelen 3.1.1a en 3.1.1b houden de inzet in van het instrument inrichtingswerken uit kracht van wet. Maatregel 3.2.1 is een vergoeding voor waardeverlies van gronden ten gevolge van de uitvoering van maatregel 3.1.1b. Maatregelen 3.1.4, 3.1.5 en 3.1.6 houden de inzet in van het instrument inrichtingswerken (niet uit kracht van wet). De stad Hasselt kan door de Vlaamse minister, bevoegd voor de omgeving en de natuur, slechts belast worden met de uitvoering van de vermelde maatregelen nadat ze hiervoor haar instemming heeft gegeven.
- Maatregel 2.1.6b, uit te voeren door Regionaal Landschap Lage Kempen vzw, is gesitueerd op gronden van privaatrechtelijke rechtspersonen of natuurlijke personen die beheerd worden door deze particulieren. De vermelde maatregel houdt de inzet in van het instrument inrichtingswerken (niet uit kracht van wet). Regionaal Landschap Lage Kempen vzw kan door de Vlaamse minister, bevoegd voor de omgeving en de natuur, slechts belast worden met de uitvoering van de vermelde maatregel nadat de betrokken particulieren hun instemming hebben gegeven dat de vermelde maatregel wordt uitgevoerd op hun gronden.
- Het landinrichtingsplan `Openruimtegebied Kiewit-Zonhoven' voorziet maatregel 2.1.4, 2.2.4, 2.1.6a en 2.2.6a2 in of aan de grens met het Vogelrichtlijngebied `Bokrijk en omgeving (BE2200525)' en het Habitatrichtlijngebied `Valleien van de Laambeek, Zonderikbeek, Slangebeek en Roosterbeek met vijvergebieden en heiden (BE2200031)'. Uit de voortoets (hoofdstuk 8.1 van het eindvoorstel van landinrichtingsplan `Openruimtegebied Kiewit-Zonhoven') die de mogelijke effecten beschrijft van de vermelde maatregelen op de vermelde speciale beschermingszones blijkt dat de vermelde maatregelen geen negatieve effecten hebben op de natuurlijke kenmerken van de speciale beschermingszones en dat bijgevolg geen verder onderzoek nodig is in het kader van de passende beoordeling.
- Uit de in de watertoets (hoofdstuk 8.3 van het eindvoorstel van landinrichtingsplan `Openruimtegebied Kiewit-Zonhoven') opgenomen beschrijving en beoordeling van de effecten van de maatregelen van het landinrichtingsplan `Openruimtegebied Kiewit-Zonhoven' op het watersysteem blijkt dat het landinrichtingsplan `Openruimtegebied Kiewit-Zonhoven' verenigbaar is met de doelstellingen vermeld in artikel 1.2.2 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid, gecoördineerd op 15 juni 2018 en de beginselen vermeld in artikel 1.2.3 van hetzelfde decreet.
- De Vlaamse minister, bevoegd voor de omgeving en de natuur, stelt hierbij het landinrichtingsplan `Openruimtegebied Kiewit-Zonhoven' vast.
- Het landinrichtingsplan `Openruimtegebied Kiewit-Zonhoven' kan worden ingezien bij elke gemeente waarop het landinrichtingsplan betrekking heeft, namelijk in de gemeente Zonhoven, stad Hasselt en de stad Genk.

Juridisch kader
Dit besluit sluit aan bij de volgende regelgeving:
- het besluit van de Vlaamse Regering van 6 juni 2014 betreffende de landinrichting;
- het besluit van de Vlaamse Regering van 21 april 2017 tot goedkeuring en instelling van de landinrichtingsprojecten `De Wijers Roosterbeek Mangelbeek', `De Wijers Stiemerbeek Zusterkloosterbeek' en `De Wijers'.

DE VLAAMSE MINISTER VAN JUSTITIE EN HANDHAVING, OMGEVING, ENERGIE EN TOERISME BESLUIT:

HOOFDSTUK 1. Vaststelling van het landinrichtingsplan en algemene bepalingen (... - ...)

Artikel 1. (01/04/2022- ...)

Het landinrichtingsplan `Openruimtegebied Kiewit-Zonhoven', opgenomen in de bijlage 1 die bij dit besluit is gevoegd, wordt vastgesteld.

Artikel 2. (01/04/2022- ...)

Het landinrichtingsplan `Openruimtegebied Kiewit-Zonhoven' kan worden ingezien in de gemeente Zonhoven, de stad Hasselt en de stad Genk.

Artikel 3. (01/04/2022- ...)

Het landinrichtingsplan `Openruimtegebied Kiewit-Zonhoven' is verenigbaar met de doelstellingen vermeld in artikel 1.2.2 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid, gecoördineerd op 15 juni 2018 en de beginselen vermeld in artikel 1.2.3 van hetzelfde decreet.

Artikel 4. (01/04/2022- ...)

Het in het landinrichtingsplan `Openruimtegebied Kiewit-Zonhoven' geraamde bedrag ten laste van basisallocatie QB0 QC187 6142 van artikel QB0-1QCE2NY-IS van de uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap en ten gunste van de Vlaamse Landmaatschappij, met uitzondering van het voor maatregel 3.1.2, 3.1.3a, 3.1.3b, 3.1.7, 3.1.8, 3.1.10, 3.1.11 en 4.1.1b geraamde bedrag, zal, conform de Vlaamse Codex Overheidsfinanciën, heden op moment van vaststelling van het landinrichtingsplan `Openruimtegebied Kiewit-Zonhoven' worden vastgelegd. Dit bedrag bedraagt 222.786,00 euro (tweehonderdtweeëntwintigduizend zevenhonderdzesentachtig euro).

Het in het landinrichtingsplan `Openruimtegebied Kiewit-Zonhoven' voor maatregel 3.1.2, 3.1.3a, 3.1.3b, 3.1.7, 3.1.8, 3.1.10, 3.1.11 geraamde bedrag van 107.759,00 euro (honderdzevenduizend zevenhonderdnegenenvijftig euro) ten laste van basisallocatie QB0 QC187 6142 van artikel QB0-1QCE2NY-IS van de uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap en ten gunste van de Vlaamse Landmaatschappij zal, conform de Vlaamse Codex Overheidsfinanciën, worden vastgelegd op moment van belasting van de Vlaamse Landmaatschappij door de Vlaamse minister, bevoegd voor de omgeving en de natuur, met de uitvoering van de vermelde maatregelen.

Het in het landinrichtingsplan `Openruimtegebied Kiewit-Zonhoven' voor maatregel 4.1.1b geraamde bedrag van 4.658,00 euro (vierduizend zeshonderdachtenvijftig euro) ten laste van basisallocatie QB0 QC187 6142 van artikel QB0-1QCE2NY-IS van de uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap en ten gunste van de Vlaamse Landmaatschappij zal, conform de Vlaamse Codex Overheidsfinanciën, worden vastgelegd op moment van belasting van de Vlaamse Landmaatschappij door de Vlaamse minister, bevoegd voor de omgeving en de natuur, met de uitvoering van de vermelde maatregel.

Het in het landinrichtingsplan `Openruimtegebied Kiewit-Zonhoven' voor maatregel 3.1.1a, 3.1.1b, 3.2.1, 3.1.4, 3.1.5 en 3.1.6 geraamde bedrag van 49.134,00 euro (negenenveertigduizend honderdvierendertig euro) ten laste van basisallocatie QBX QC057 5210 van artikel QBX-3QCE2NJ-WT van het Minafonds en ten gunste van de stad Hasselt zal, conform de Vlaamse Codex Overheidsfinanciën, worden vastgelegd op moment van belasting van de stad Hasselt door de Vlaamse minister, bevoegd voor de omgeving en de natuur, met de uitvoering van de vermelde maatregel.

Het in het landinrichtingsplan `Openruimtegebied Kiewit-Zonhoven' voor maatregel 2.1.6b geraamde bedrag van 4.658,00 euro (vierduizend zeshonderdachtenvijtig euro) ten laste van basisallocatie QBX QC057 5210 van artikel QBX-3QCE2NJ-WT van het Minafonds ten gunste van het Regionaal Landschap Lage Kempen vzw zal, conform de Vlaamse Codex Overheidsfinanciën, worden vastgelegd op moment van belasting van de provincie West-Vlaanderen door de Vlaamse minister, bevoegd voor de omgeving en de natuur, met de uitvoering van de vermelde maatregelen.

De toekenning en vereffening van de subsidies voor de uitvoering van maatregelen van het landinrichtingsplan `Openruimtegebied Kiewit-Zonhoven' zal geschieden op grond van de bepalingen van deel 3, titel 4, van het besluit van de Vlaamse Regering van 6 juni 2014 betreffende de landinrichting.

HOOFDSTUK 2. Instanties en personen die belast zijn met de uitvoering van het landinrichtingsplan `Openruimtegebied Kiewit-Zonhoven' (... - ...)

Afdeling 1. Belasting van departementen en agentschappen van de Vlaamse overheid conform artikel 3.3.7 van het decreet van 28 maart 2014 betreffende de landinrichting (... - ...)

Artikel 5. (01/04/2022- ...)

De Vlaamse Landmaatschappij wordt belast met de uitvoering van maatregel 1.1.8a, 2.1.6a, 2.2.6a1 en 2.2.6a2 van het landinrichtingsplan `Openruimtegebied Kiewit-Zonhoven'.

Maatregel 1.1.8a is een inrichtingswerk uit kracht van wet, gevolgd door een erfdienstbaarheid tot openbaar nut, dat wordt uitgevoerd op gronden van het Agentschap voor Natuur en Bos, die beheerd worden door de gemeente Zonhoven.

Maatregel 2.1.6a is een inrichtingswerk (niet uit kracht van wet) dat wordt uitgevoerd op gronden van het Agentschap voor Natuur en Bos, die beheerd worden door het Agentschap voor Natuur en Bos.

Maatregel 2.2.6a1 en 2.2.6a2 zijn verwervingen van gronden die worden overgedragen aan het Agentschap voor Natuur en Bos.

Artikel 6. (01/04/2022- ...)

De Vlaamse Landmaatschappij wordt belast met de uitvoering van maatregel 2.2.3 van het landinrichtingsplan `Openruimtegebied Kiewit-Zonhoven'.

Maatregel 2.2.3 is een verwerving van gronden die worden overgedragen aan de provincie Limburg.

Artikel 7. (01/04/2022- ...)

De Vlaamse Landmaatschappij wordt belast met de uitvoering van maatregel 1.1.3a, 1.1.3b, 1.1.4, 1.1.5, 2.1.1, 3.1.9 en 4.1.1a van het landinrichtingsplan `Openruimtegebied Kiewit-Zonhoven'.

Maatregel 1.1.3b is een inrichtingswerk uit kracht van wet dat wordt uitgevoerd op gronden van de gemeente Zonhoven, die beheerd worden door de gemeente Zonhoven.

Maatregel 1.1.3a, 1.1.3b, 1.1.4, 1.1.5, 2.1.1, 3.1.9 en 4.1.1a zijn inrichtingswerken (niet uit kracht van wet) die worden uitgevoerd op gronden van de gemeente Zonhoven, die beheerd worden door de gemeente Zonhoven.

Artikel 8. (01/04/2022- ...)

De Vlaamse Landmaatschappij wordt belast met de uitvoering van maatregel 1.1.1 en 1.1.2 van het landinrichtingsplan `Openruimtegebied Kiewit-Zonhoven'.

Maatregel 1.1.1 en 1.1.2 zijn inrichtingswerken (niet uit kracht van wet) die worden uitgevoerd op gronden van de stad Genk, die beheerd worden door de stad Genk.

Artikel 9. (01/04/2022- ...)

De Vlaamse Landmaatschappij wordt belast met de uitvoering van maatregel 2.1.4 van het landinrichtingsplan `Openruimtegebied Kiewit-Zonhoven'.

Maatregel 2.1.4 is een inrichtingswerk (niet uit kracht van wet) dat wordt uitgevoerd op gronden van Limburgs Landschap vzw, die beheerd worden door Limburgs Landschap vzw.

Artikel 10. (01/04/2022- ...)

De Vlaamse Landmaatschappij wordt belast met de uitvoering van maatregel 1.1.8b en 1.2.8 van het landinrichtingsplan `Openruimtegebied Kiewit-Zonhoven'.

Maatregel 1.1.8b is een inrichtingswerk uit kracht van wet, gevolgd door een erfdienstbaarheid tot openbaar nut, dat wordt uitgevoerd op gronden van privaatrechtelijke rechtspersonen of natuurlijke personen, die beheerd worden door de gemeente Zonhoven.

Maatregel 1.2.8 is een vergoeding voor waardeverlies van gronden.

Artikel 11. (01/04/2022- ...)

Maatregel 4.1.1b van het landinrichtingsplan `Openruimtegebied Kiewit-Zonhoven' is een inrichtingswerk (niet uit kracht van wet) dat wordt uitgevoerd door de Vlaamse Landmaatschappij op gronden van privaatrechtelijke rechtspersonen of natuurlijke personen die beheerd worden door deze particulieren. De Vlaamse minister, bevoegd voor de omgeving en de natuur, belast de Vlaamse Landmaatschappij met de uitvoering van maatregel 4.1.1b, nadat de betrokken particulieren hun instemming hebben gegeven dat de maatregel wordt uitgevoerd op hun gronden.

Artikel 12. (01/04/2022- ...)

De Vlaamse Landmaatschappij wordt belast met de uitvoering van maatregel 4.2.1 van het landinrichtingsplan `Openruimtegebied Kiewit-Zonhoven'.

Maatregel 4.2.1 is een herverkaveling uit kracht van wet.

Artikel 13. (01/04/2022- ...)

Het Agentschap voor Natuur en Bos wordt belast met de uitvoering van maatregel 2.1.5 van het landinrichtingsplan `Openruimtegebied Kiewit-Zonhoven'.

Maatregel 2.1.5 is een inrichtingswerk (niet uit kracht van wet) dat wordt uitgevoerd op gronden van het Agentschap voor Natuur en Bos, die beheerd worden door het Agentschap voor Natuur en Bos.

Afdeling 2. Belasting van provincies en gemeenten conform artikel 3.3.8 van het decreet van 28 maart 2014 betreffende de landinrichting (... - ...)

Artikel 14. (01/04/2022- ...)

De provincie Limburg wordt belast met de uitvoering van maatregel 2.1.3 van het landinrichtingsplan `Openruimtegebied Kiewit-Zonhoven'.

Maatregel 2.1.3 is een inrichtingswerk (niet uit kracht van wet) dat worden uitgevoerd op gronden van de provincie Limburg, die beheerd worden door de provincie Limburg.

Maatregel 1.1.3 is een grondverwerving.

Artikel 15. (01/04/2022- ...)

De gemeente Zonhoven wordt belast met de uitvoering van maatregel 4.2.2a, 4.2.2b, 4.2.2c en 4.1.2 van het landinrichtingsplan `Openruimtegebied Kiewit-Zonhoven'.

Maatregel 4.2.2a, 4.2.2b en 4.2.2c zijn grondverwervingen (pachtbeëindigingen) op gronden van de gemeente Zonhoven, die beheerd worden door de gemeente Zonhoven.

Maatregel 4.1.2 is de opmaak van een beheervisie voor een eigendom van de gemeente Zonhoven.

Afdeling 3. Belasting van privaatrechtelijke rechtspersonen conform artikel 3.3.9 van het decreet van 28 maart 2014 betreffende de landinrichting (... - ...)

Artikel 16. (01/04/2022- ...)

Limburgs Landschap vzw wordt belast met de uitvoering van maatregel 2.2.4 van het landinrichtingsplan `Openruimtegebied Kiewit-Zonhoven'.

Maatregel 2.2.4 is een grondverwerving.

Artikel 17. (01/04/2022- ...)

Begeleidingscentrum Ter Heide wordt belast met de uitvoering van maatregel 1.1.6 en 1.1.7 van het landinrichtingsplan `Openruimtegebied Kiewit-Zonhoven'.

Maatregel 1.1.6 en 1.1.7 zijn inrichtingswerken die worden uitgevoerd op gronden van de Intercommunale vereniging voor hulp aan gehandicapten in Limburg, die beheerd worden door Begeleidingscentrum Ter Heide.

HOOFDSTUK 3. Bepalingen naar aanleiding van de inzet van inrichtingswerken uit kracht van wet (... - ...)

Artikel 18. (01/04/2022- ...)

De kadastrale gegevens van de percelen waarop inrichtingswerken uit kracht van wet worden uitgevoerd met de beschrijving van de uit te voeren inrichtingswerken uit kracht van wet, zijn opgenomen in de bijlagen 2, 3, 4, 5 en 6, die bij dit besluit zijn gevoegd.

HOOFDSTUK 4. Bepalingen naar aanleiding van de inzet van herverkaveling uit kracht van wet (... - ...)

Artikel 19. (01/04/2022- ...)

Conform artikel 2.1.36 van het decreet van 28 maart 2014 betreffende de landinrichting wordt de duur van de jachtovereenkomsten die gesloten zijn vanaf de vaststelling van het landinrichtingsplan `Openruimtegebied Kiewit-Zonhoven' in de onderzoeksperimeter van de herverkaveling uit kracht van wet (maatregel 4.2.1) van rechtswege beperkt tot de overschrijving van de herverkavelingsakte op het hypotheekkantoor. De vermelde onderzoeksperimeter en de lijst van kadastrale percelen waar deze bepaling geldt, zijn opgenomen in de bijlage 7, die bij dit besluit is gevoegd.

BIJLAGE (01/04/2022- ...)

BIJLAGE (01/04/2022- ...)

BIJLAGE (01/04/2022- ...)


BIJLAGE (01/04/2022- ...)


BIJLAGE (01/04/2022- ...)


BIJLAGE (01/04/2022- ...)


BIJLAGE (01/04/2022- ...)


(link naar de bijlage)


Vlaamse Codex, officiële website van de Vlaamse Overheid - https://codex.vlaanderen.be
Geconsolideerde versie die geldt op 04/05/2024