Besluit van de Vlaamse Regering waarbij de droogte die zich voordeed van 1 maart 2022 tot en met 31 augustus 2022 als een ramp wordt beschouwd en waarbij de geografische uitgestrektheid van die ramp wordt afgebakend

Datum 02/06/2023

Inhoud

(... - ...)

Rechtsgrond 
Dit besluit is gebaseerd op:
- het decreet van 5 april 2019 houdende de tegemoetkoming in de schade die aangericht is door rampen in het Vlaamse Gewest, artikel 4, tweede lid. 

Vormvereisten
De volgende vormvereisten zijn vervuld:
- Het KMI heeft advies gegeven op 30 maart 2023.
- De Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, heeft zijn akkoord gegeven op 25/05/2023.
- Er is geen advies gevraagd aan de Raad van State, met toepassing van artikel 3, §1, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973. 
Er is een dringende noodzakelijkheid omdat uit de schademeldingen en uit het advies van de wetenschappelijke instantie blijkt dat de droogte in de gemelde gemeenten belangrijke schade heeft veroorzaakt aan ondernemingen. Een snelle erkenning, correcte behandeling en uitbetaling van de vergoedingsaanvragen zijn noodzakelijk om de continuïteit van de getroffen ondernemingen te verzekeren.

Motivering
Dit besluit is gebaseerd op de volgende motieven:
- Van 1 maart 2022 tot en met 31 augustus 2022 deed zich ernstige droogte voor op het grondgebied van het Vlaamse Gewest.
- De belanghebbenden hebben informatie gegeven over de omvang van de schade die is veroorzaakt door dit natuurverschijnsel.
- Het KMI bevestigt in haar advies dat aan het wetenschappelijke erkenningscriterium van een terugkeerperiode van minstens 30 jaar is voldaan.
- De geografische uitgestrektheid van deze ramp is afgebakend.

Juridisch kader
Dit besluit sluit aan bij de volgende regelgeving:
- het besluit van de Vlaamse Regering van 30 oktober 2020 tot uitvoering van het decreet van 5 april 2019 houdende de tegemoetkoming in de schade die aangericht is door rampen in het Vlaamse Gewest.

Initiatiefnemer
Dit besluit wordt voorgesteld door de minister-president van de Vlaamse Regering, Vlaams minister van Buitenlandse Zaken, Cultuur, Digitalisering en Facilitair Management.

Na beraadslaging,

DE VLAAMSE REGERING BESLUIT:

Artikel 1. (06/07/2023- ...)

De droogte die heeft plaatsgevonden van 1 maart 2022 tot en met 31 augustus 2022 op het grondgebied van het Vlaamse Gewest wordt erkend als een ramp conform het decreet van 5 april 2019 houdende de tegemoetkoming in de schade die aangericht is door rampen in het Vlaamse Gewest.

Artikel 2. (06/07/2023- ...)

De geografische uitgestrektheid van de ramp is beperkt tot de volgende 251 steden en gemeenten:
Aalter, Aarschot, Affligem, Alken, Alveringem, Antwerpen, Anzegem, Ardooie, Arendonk, As, Assenede, Avelgem, Baarle-Hertog, Balen, Beernem, Beerse, Begijnendijk, Bekkevoort, Beringen, Berlaar, Berlare, Beveren, Bierbeek, Blankenberge, Bocholt, Boechout, Bonheiden, Boom, Borgloon, Bornem, Borsbeek, Boutersem, Brakel, Brasschaat, Brecht, Bredene, Bree, Brugge, Damme, De Haan, De Panne, De Pinte, Deerlijk, Deinze, Denderleeuw, Dendermonde, Dentergem, Dessel, Destelbergen, Diest, Diksmuide, Dilbeek, Dilsen-Stokkem, Duffel, Eeklo, Erpe-Mere, Essen, Evergem, Galmaarden, Gavere, Geel, Geetbets, Gent, Geraardsbergen, Gingelom, Gistel, Glabbeek, Gooik, Grobbendonk, Haacht, Halen, Halle, Ham, Hamme, Hamont-Achel, Harelbeke, Hasselt, Hechtel-Eksel, Heers, Heist-op-den-Berg, Hemiksem, Herent, 
Herentals, Herenthout, Herk-de-Stad, Herne, Herselt, Herzele, Heusden-Zolder, Heuvelland, Hoegaarden, Holsbeek, Hooglede, Hoogstraten, Horebeke, Houthalen-Helchteren, Houthulst, Hulshout, Ichtegem, Ieper, Ingelmunster, Izegem, Jabbeke, Kalmthout, Kapellen, Kaprijke, Kasterlee, Kinrooi, Kluisbergen, Knokke-Heist, Koekelare, Koksijde, Kontich, Kortemark, Kortenaken, Kortenberg, Kortessem, Kortrijk, Kruibeke, Kruisem, Kuurne, Laakdal, Laarne, Lanaken, Landen, Langemark-Poelkapelle, Lebbeke, Ledegem, Lendelede, Lennik, Leopoldsburg, Leuven, Lichtervelde, Lier, Lierde, Lievegem, Lille, Linter, Lo-Reninge, Lochristi, Lokeren, Lubbeek, Maarkedal, Maaseik, Maasmechelen, Machelen, Maldegem, Malle, Mechelen, Meerhout, Meise, Menen, Merchtem, Merelbeke, Merksplas, Meulebeke, Middelkerke, Moerbeke, Mol, Moorslede, Mortsel, Nazareth, Nieuwerkerken, Nieuwpoort, Nijlen, Ninove, Olen,  Oostende, Oosterzele, Oostkamp, Oostrozebeke, Oud-Turnhout, Oudenaarde, Oudenburg, Oudsbergen, Overijse, Peer, Pepingen, Pittem, Poperinge, Putte, Puurs-Sint-Amands, Ranst, Ravels, Retie, Riemst, Rijkevorsel, Roeselare, Ronse, Rotselaar, Ruiselede, Rumst, Schelle, Scherpenheuvel-Zichem, Schilde, Schoten, Sint-Gillis-Waas, Sint-Katelijne-Waver, Sint-Laureins, Sint-Lievens-Houtem, Sint-Martens-Latem, Sint-Niklaas, Sint-Truiden, Spiere-Helkijn, Stabroek, Staden, Stekene, Temse, Tervuren, Tessenderlo, Tielt, Tielt-Winge, Tienen, Tongeren, Torhout, Tremelo, Turnhout, Veurne, Vleteren, Voeren, Vorselaar, Vosselaar, Waasmunster, Wachtebeke, Waregem, Wellen, Wervik, Westerlo, Wetteren, Wevelgem, Wichelen, Wielsbeke, Willebroek, Wingene, Wommelgem, Wortegem-Petegem, Wuustwezel, Zandhoven, Zaventem, Zedelgem, Zele, Zelzate, Zoersel, Zonnebeke, Zottegem, Zoutleeuw, Zuienkerke, Zulte, Zwalm, Zwevegem en Zwijndrecht.

Artikel 3. (06/07/2023- ...)

Voor schade aan de landbouwproductie kan alleen een tegemoetkoming worden verleend als het productieverlies per landbouwer en per teelt meer dan 30% bedraagt. Het productieverlies per teelt wordt berekend op basis van de totale oppervlakte van de teelt.

Artikel 4. (06/07/2023- ...)

De tegemoetkoming wordt toegekend en berekend conform artikel 25 van Verordening (EU) nr. 2022/2472 van de Commissie van 14 december 2022 waarbij bepaalde categorieën steun in de landbouw- en de bosbouwsector en in plattelandsgebieden op grond van de artikelen 107 en 108 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie met de interne markt verenigbaar worden verklaard, gepubliceerd in het Publicatieblad van de Europese Unie L327 van 21 december 2022.

Artikel 5. (06/07/2023- ...)

De Vlaamse minister, bevoegd voor de rampenschade, is belast met de uitvoering van dit besluit.


Vlaamse Codex, officiële website van de Vlaamse Overheid - https://codex.vlaanderen.be
Geconsolideerde versie die geldt op 14/04/2024