Artikel 1. ( 09/05/1990 - ... )
Dit decreet regelt een in artikel 59bis van de Grondwet bedoelde aangelegenheid.
(lees: artikel 127 van de Gecoördineerde Grondwet)
Artikel 2. ( 09/05/1990 - ... )
Er wordt een Vlaamse Stichting voor Verkeerskunde opgericht, hierna te noemen de Stichting. De Stichting heeft rechtspersoonlijkheid.
Artikel 3. ( 30/11/2006 - ... )
§ 1. De Stichting heeft de volgende doelstellingen en opdrachten :
1° het opstellen van de programma's, de organisatie en de coördinatie van de opleiding, de bijscholing en de permanente vorming inzake verkeerskunde, alsook het adviseren bij de aanstelling van lesgevers in de verkeerskunde;
2° het stimuleren van het wetenschappelijk onderzoek en van het universitair onderwijs betreffende de verkeerskunde;
3° het zoeken naar financiële partners bij de overheid op alle bestuurlijke niveaus en in de privé-sector, ter realisatie van bovenstaande doelstellingen en opdrachten;
4° het adviseren van het Vlaams Parlement en van de Vlaamse regering met betrekking tot aangelegenheden inzake verkeerskunde.
§ 2. De Stichting kan, na goedkeuring door de Vlaamse regering en onder de door de Vlaamse regering bepaalde voorwaarden, andere activiteiten betreffende de verkeers- en vervoersproblemen organiseren of op zich nemen.
Artikel 4. ( 09/05/1990 - ... )
§ 1. De Stichting wordt geleid door een algemene vergadering en door een raad van beheer.
§ 2. De voorzitter, de ondervoorzitter en de leden van de algemene vergadering worden benoemd door de Vlaamse regering. Hun aantal bedraagt maximaal zevenendertig.
De algemene vergadering is als volgt samengesteld :
1° een voorzitter en een ondervoorzitter, representatief voor respectievelijk de sector onderwijs en de sector verkeer. Zij zijn eveneens voorzitter en ondervoorzitter van de raad van beheer. De voorzitter en de ondervoorzitter wisselen jaarlijks hun mandaat;
2° een afgevaardiging van de Vlaamse regering bestaande uit een lid voorgedragen door de Vlaamse minister die onderwijs onder zijn bevoegdheid heeft, een lid voorgedragen door de Vlaamse minister die openbare werken onder zijn bevoegdheid heeft, een lid voorgedragen door de Vlaamse minister die ruimtelijke ordening en huisvesting onder zijn bevoegdheid heeft, een lid voorgedragen door de Vlaamse minister die leefmilieu onder zijn bevoegdheid heeft, een lid voorgedragen door de Vlaamse minister die binnenlandse aangelegenheden onder zijn bevoegdheid heeft en een lid voorgedragen door de Vlaamse minister die economie onder zijn bevoegdheid heeft;
3° een vertegenwoordiger van :
- het onderwijs en de wetenschappelijke onderzoeksinstellingen;
- de sociale partners die lid zijn van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen;
- de regionale en lokale besturen;
4° onafhankelijke deskundigen inzake verkeer en vervoer en vertegenwoordigers van de representatieve vormingsorganisaties terzake.
De Vlaamse regering bepaalt de respectieve aantallen en de wijze van benoemen.
§ 3. De algemene vergadering kan bij tweederde meerderheid overgaan tot coöptatie van nieuwe leden. Zij hebben zitting met raadgevende stem. Zij kunnen geen deel uitmaken van de raad van beheer.
§ 4. De raad van beheer bestaat uit tenminste drie en ten hoogste negen leden, de voorzitter en de ondervoorzitter meegerekend. Tenminste twee derde van de leden van de raad van beheer wordt gekozen uit de in § 2, 3° en 4° van dit artikel genoemde leden van de algemene vergadering.
Artikel 5. ( 09/05/1990 - ... )
De algemene vergadering is bevoegd voor :
1° de bepaling van het algemeen beleid inzake de in artikel 3, § 1, 1°, 2° en 4° en § 2 bepaalde opdrachten en doelstellingen;
2° de verkiezing van de leden van de raad van beheer;
3° het opstellen en wijzigen van de statuten, die bekrachtigd moeten worden door een tweederde meerderheid van de algemene vergadering en door de Vlaamse regering;
4° het goedkeuren van de begroting en van de rekeningen;
5° het aanvaarden of verwerpen van schenkingen, giften en legaten;
6° de coöptatie van nieuwe leden van de algemene vergadering.
Alle andere bevoegdheden worden uitgeoefend door de raad van beheer.
De raad van beheer stelt een huishoudelijk reglement op dat niet in tegenstrijd mag zijn met de bepalingen van dit decreet en dat dient goedgekeurd te worden door de algemene vergadering.
Artikel 6. ( 09/05/1990 - ... )
De Stichting wordt, binnen de perken van de daartoe op de begrotingen van de Vlaamse Gemeenschap en het Vlaamse Gewest voorziene kredieten, gesubsidieerd.
Jaarlijks dient een financieel plan te worden opgesteld op basis waarvan een gemotiveerde subsidieaanvraag wordt geformuleerd.
De Stichting kan tevens bijkomend gefinancierd worden door de overheden op alle bestuurlijke niveaus en door de privé-sector. Tevens kan zij schenkingen, giften en legaten in ontvangst nemen.
De leden van de algemene vergadering en van de raad van beheer genieten reis- en verblijfsvergoedingen waarvan het bedrag wordt vastgesteld door de Vlaamse regering.
Artikel 7. ( 09/05/1990 - ... )
Het toezicht en de controle op de activiteiten van de Stichting en op de aanwending van de middelen worden door de Vlaamse regering geregeld.
Artikel 8. ( 09/05/1990 - ... )
Dit decreet treedt in werking de dag van de bekendmaking ervan in het Belgisch Staatsblad.
Vlaamse Codex, officiële website van de Vlaamse Overheid - https://codex.vlaanderen.be
Geconsolideerde versie die geldt op 30/04/2025